U Turskoj od koronavirusa izliječene 333 osobe

Date:

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca saopćio je večeras da je broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji porastao na 15.679 osoba, a da su dosad izliječene 333 oboljele osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sjednice Naučnog vijeća pri resornom ministarstvu, Koca je objavio dnevni pregled epidemiološke slike u Turskoj.

On je kazao da je u protekla 24 sata na koronavirus testirano 14.396 osoba i da su nalazi 2.148 testiranih bili pozitivni. Broj ukupno zaraženih ljudi u Turskoj tako je povećan na 15.679.

U protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom u Turskoj je umrlo 63 oboljelih, čime je ukupni bilans umrlih u toj zemlji povećan na 277.

– Izliječeno je i iz bolnica otpušteno ukupno 333 oboljelih – kazao je Koca i dodao da je na koronavirus u Turskoj dosad ukupno testirano 106.799 osoba.

Među zaraženim u Turskoj je 979 pacijenata koji su zbrinuti na odjele intenzivne njege.

U Istanbulu su zaražene 8.852 osobe, što je 60 posto od ukupnog broja zaraženih u Turskoj.

Turski ministar zdravstva Koca poručio je sugrađanima da je u jeku epidemije važno da dom bude čvrsto utočište jer period potreban za pobjedu nad koronavirusom ovisi o što većem suzdržavanju od izlazaka iz kuća.

– Ovo je rat za zdravlje naroda. Cilj nam je da iz rata izađemo kao pobjednici i to sa što je moguće manje žrtava – kazao je Koca i dodao da je stopa smrtnosti među zaraženim u Turskoj 1,58 posto, što je znatno ispod stopa u brojnim evropskim zemljama.

U Turskoj se testovi na koronavirus provode u 89 centara, a Koca je danas kazao da se Svjetska zdravstvena organizacija zahvalila Turskoj na pomoći koju je pružila brojnim zemljama koje su također pogođene pandemijom.

Koca je također kazao da je 601 zdravstveni radnik u Turskoj zaražen koronavirusom.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a potom se proširio u najmanje 180 država i teritorija. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta proglasila pandemiju COVID-19.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related