U Turskoj otvoren most “Komurhan”, četvrti najveći ove vrste na svijetu

Date:

U Turskoj je otvoren most “Komurhan” koji će, kako je kazao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, biti jedan od simbola moći te zemlje na polju inžinjeringa.

S tunelom koji je izgrađen u njegovom sklopu, most spaja spaja istočnu s jugoistočnom i centralnom Anadolijom, te sa sredozemnom regijom.

Most je napravljen na brani Karakaja koja se nalazi između turskih gradova Malatya i Elazig.

Kako prenosi Anadolija, očekuje se da će ovaj projekat olakšati pristup turističkim i trgovačkim centrima te dati veliki doprinos razvoju regije u kojoj se nalazi. 

Riječ je o mostu koji je u potpunosti izgrađen domaćom tehnologijom od strane domaćih inžinjera. Sa 660 metara dužine, 23 metra širine te 380 metara srednjeg otvora, četvrti je najveći most ove vrste u svijetu.

Izgradnja mosta, u kojoj je upotrijebljeno sedam hiljada tona čelika, koštala je 720 miliona turskih lira. 

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je i ministar transporta i infrastrukture Republike Turske Adil Karaismailoglu, koji je izjavio da je ovo jedan od projekata na koji turski narod treba biti ponosan.

– Udio naše domaće tehnologije, naših resursa i znanja, bit će svakog dana sve viši u projektima komunikacije i transporta – kazao je Karaismailoglu.

On je napomenuo da je sedam hiljada tona čelika, koliko je upotrijebljeno u izgradnji mosta, jednaka količina čelika kojim je izgrađen Ajfelov toranj.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related