U turskom gradu Šanliurfi dijelili ramazanske pakete uime muslimana Srebrenice

Date:

U Šanliurfi gradu na jugoistoku Turske svake godine se organizuju iftari na otvorenom tokom mjeseca ramazana. Međutim kako ove godine pandemija nije dozvolila takvu organizaciju, mladi aktivisti su se odlučili na podjelu paketa s osnovnim životnim namirnicama građanima ovog grada.

Dženita Čakali je Bosanka s adresom u Turskoj. Ove godine učestvovala je u podjeli paketa uime muslimana Srebrenice.

– S obzirom da je grad veliki, odnosno ima veliki broj stanovništva pakete dijele tokom cijelog ramazana. Na prijedlog mog muža, zamjenik predsjednika stranke MPH odlučio je da ovu noć podijeli iftare uime muslimana Srebrenice, vodeći se riječima rahmetli Alije Izetbegovića da “kada putuje u Evropu nikada ne hoda sagnute glave, zato što mi nismo ubijali djecu, žene niti starce i zato što nismo napali niti srušili niti jednu bogomolju”. Ovdje inače jako vole i cijene Aliju Izetbegovića i Bošnjake uopšte – izjavila je za Fenu Čakali.

Šanlirufa graniči se sa Sirijom, pa kako nam kaže ova mlada Bosanka, čini se da je više ljudi iz Sirije ovdje nego domaćeg stanovništva. U tome gradu od oko 2,5 miliona stanovnika, pored Dženite, imaju još samo dvije Bošnjakinje.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related