U Tuzli obilježen 15.maj – Dan odbrane grada

Date:

Delegacije Grada Tuzle, predstavnici boračkih organizacija i sudionici odbrane Tuzle, položili su u povodu Dana odbrane grada cvijeće na spomen obilježju na Brčanskoj Malti stradalim žrtvama 15. maja 1992.godine.

-Mi smo svi ponosni  što smo uspjeli odbraniti Tuzlu i  živote nedužnih građana, jer im je bila predviđena sudbina isto kao i žrtvama u Prijedoru, Srebrenici, Biljeljini i Vlasenici. Moramo znati da istina može biti samo jedna. Mi smo ovdje u Tuzli odbranili živote građana od one sudbine koja im je bila namijenjena od strane agresora – kaže Mirza Ahmić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Grada Tuzle.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović  kaže da se na Brčanskoj Malti  dogodila najveća bitka za odbranu ovog grada.

-Šta mislite da nisu bili spašeni,  jer je to bila vojska pod vodstvom Ratka Mladića?!  Dogodilo bi se isto ono što se dogodilo Srebrenici ili Višegradu. Zahvaljujući policajcima ovog grada i braniocima Tuzle, takva tragedija je spriječena. Prema njima trebamo njegovati vječitu zahvalnost jer su spasili živote ljudi – kaže gradonačelnik  Imamović.

Dodaje da odgovorni za ovaj zločin nisu nikada odgovarali, a glavnim akterom, odnosno krivcem za  predmet poznat kao „Tuzlanska kolona“ smatra tadašnjeg generala JNA Mileta Dubajića.

Pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla uspjeli su odbraniti grad od neprijatelja 15. maja 1992. godine, a taj datum postao je jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related