U Tuzli obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Date:

Dan maternjeg jezika obilježen je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli manifestacijom “Njegujmo pisanu riječ“.

Govor je dar koji smo dobili rođenjem na izvoru mačine ljubavi, a maternji jezik je, kako je rečeno, jezik našeg zavičaja i sastavnica našeg identiteta. To je odraz stanja uma i vječna je sastavnica kako individualnog, tako i kolektivnog identiteta.

– U svijetu pa i kod nas u Bosni i Hercegovini ne zauzimaju svi jezici istu poziciju u društvu. Tako imamo da su u obrazovnim sistemima zastupljeni samo određeni jezici i prema podacima UNESCO-a čak 40 posto stanovništva ne sluša u svome obrazovanju nastavu na svom maternjem jeziku. Slična je situacija i kod nas u BiH, posebno u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj, gdje su dobrano ugrožena ljudska i prava djece kada je riječ o slušanju nastave na maternjem jeziku – izjavila je za Fenu redovna profesorica na katedri za Bosanski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Amira Turbić-Hadžagić.

Ona je stava da je u entitetu RS nastavni plan prilagođen djeci kojima je maternji jezik srpski, ali ne i djeci kojima je maternji jezik bosanski, odnosno hrvatski.

– Maternji jezik u BiH je pitanje nacionalizma, vođenja pogrešne politike političara bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske koji na taj način ne vrše ugrožavanje samo identiteta bošnjačkoga i hrvatskoga naroda, već podrivaju i ugrožavaju Bosnu i Hercegovinu – istakla je Turbić-Hadžagić.

Ona je kazala da joj nije poznato da su oni koji vode procese u BiH ikada pitali nekoga iz akademske zajednice za savjet kada je riječ o negiranju Bosanskog jezika, te da se mora omogućiti dostojno i ravnopravno obrazovanje za svu djecu u našoj zemlji.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related