U Tuzli održan seminar povodom početka nove mektebske godine

Date:

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstvo tuzlansko organizirali su jučer seminar o mektebskoj nastavi za glavne imame i dio muallima s područja Muftiluka tuzlanskog.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao da je mekteb ključan za duhovni i kulturni identitet muslimana Bošnjaka.

-Poslije porodičnog odgoja i vrijednosti na kojima odgovorni roditelji odgajaju svoju djecu, mekteb je na drugom mjestu kao i vjeronauka u školama- istakao je Muftija Fazlović.

Ovom prilikom zahvalio se svima onima koji su u proteklom periodu uložili mnogo truda kako bi se uz novi Nastavni plan i program, ilmihale i mektebsku pedagošku dokumentaciju, seminare i edukacije upotpunile pretpostavke za uspješniji rad u mektebu.

Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović kazao je da je odgojna dimenzija mektebske pouke gotovo nemoguća na daljinu.

-Kroz mekteb pomažemo odgovornom roditeljstvu u odgoju i obrazovanju djece, budućih odgovornih članova naših džemata i Zajednice. S tim u vezi, strateški pristup Islamske zajednice jeste da odgovori na potrebe onih koji su učesnici u odgojnom i obrazovnom procesu kada je u pitanju mektebsko podučavanje- poručio je  Ismail-ef. Smajlović.

Od mektebske 2020/21. godine mektebska pouka će se izvoditi prema novom Nastavnom planu i programu mektebske pouke, novim ilmihalima i novoj mektebskoj pedagoškoj dokumentaciji.

Nastavni plan i program i njegovu primjenu predstavio je dr. Enes Svraka, šef Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove, istakavši da je cilj mekteba odgojno-obrazovna i praktična dimenzija.

-Tokom pripreme ovog dokumenta cilj je bio pripremiti jedinstven Nastavni plan i program prilagođen potrebama rada u mektebima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori- rekao je  dr. Enes Svraka.

2 1 1024x682

Rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac predstavio je mektebsku pedagošku dokumentaciju – Dnevnik rada i matičnu edvidencija polaznika mektebske pouke i Registar polaznika mektebske pouke upisanih u matičnu evidenciju.

-Ova dokumentacija pripremljena je na način da olakša rad muallimima a u isto vrijeme bude pregledna i sadržava sve potrebne podatke tokom rada muallima i napredovanja polaznika mektebske pouke- poručio je dr. Sead-ef. Seljubac.

6 1024x682

Tokom ovog seminara predstavljena je i izložba „Mekteb u tradiciji bosanskohercegovačkih muslimana“ čiji autori su Meho Manjgo i Ruhulah Hodžić. Seminar je održan u okviru priprema za početak mektebske godine a dio je manifestacije “Dani mekteba”. Moderator seminara bio je Muhamed Hasanspahić, sekretar Muftijstva tuzlanskog.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related