U Tuzli promovirana knjiga Ćamila Durakovića ‘Srebrenica: Zaboravljeno obećanje’

Date:

Knjiga “Srebrenica: Zaboravljeno obećanje” autora Ćamila Durakovića, predstavljena je sinoć u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli.

Knjiga je dokumentarni narativ i u njoj se, po riječima autora, vlastitim stavovima osvrće na odnos prema Srebrenici i Srebreničanima, ali i dokumentarno, u dijelu pravde, kojoj je posvetio jedno poglavlje, gdje je objedinio sve važne presude vojnom i političkom vrhu RS-a.

Duraković kaže da je kroz posao prikupljao dokumenta, lične osvrte, tekstove i analize koje je publikovao i one koje nije, a period kada više nije obnašao funkciju načelnika Općine Srebrenica iskoristio je za objedinjavanje rukopisa koji je bio osnov za knjigu i koja je iz štampe izašla prošle godine.

– Govorim kao živi sudionik svega i kao dječak koji je preživio genocid i kao neko ko je svojevremeno upravljao tim gradom. Knjiga je dokumentarni narativ u kojoj se vlastitim stavovima osvrćem na odnos prema Srebrenici i Srebreničanima, ali i dokumentarno, u dijelu pravde, kojoj sam posvetio jedno poglavlje u knjizi, gdje sam objedinio sve važne presude vojnom i političkom vrhu RS-a – istakao je Duraković.

To je vrlo bitno za buduća pokoljenja, koja će, dodao je, na jednom mjestu imati sažet pregled važnih dokumenata za razmijevanje svega što je se tokom genocida dešavalo u Srebrenici.

Zaboravljeno obećanje iz naziva knjige, kako je Duraković pojasnio, govori o tri vremenska perioda u kojima je Srebrenica bila zaboravljena.

– Srebrenica je u predratnom vremenu bila jedna od razvijenih općina u Bosni i Hercegovini u kojoj su ljudi i u urbanom i ruralnom dijelu dobro živjeli od svog rada. Želio sam u knjizi prezentirati i taj dio historije Srebrenice o kojem se iz današnje perspektive malo zna i priča.

Govorim i o zaboravljenosti istočnog dijela Bosne u smislu da kada su ubijani Bošnjaci u Podrinju od Bijeljine do Višegrada, u drugim dijelovima Bosne se još uvijek protestovalo protiv rata i plasirale izjave da rata biti neće. Tada smo ostavljeni da se borimo sami, nakon čega Srebrenica postaje enklava, a kasnije i zaštićena zona Ujedinjenih nacija, čije su članice također zaboravile na obavezu prema nama – navodi Duraković, prenosi Fena.

Knjiga završava u trećoj fazi zaboravljenosti, nakon genocida i Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada sum, kako navodi Duraković, institucije države obećale “da ćemo se mi vratiti na svoje, da će naša imovina biti vraćena, da ćemo živjeti normalan život i da ćemo biti ravnopravni sa drugima”.

– Poruka koju na kraju šaljem je da se odnos prema Srebrenici mora mijenjati, jer nas u suprotnom tamo neće biti – rekao je Duraković.

U knjizi koja u jednom poglavlju govori i o sistemski planiranim zločinima u Prijedoru, izbornim pocesima i prevarama, predstavljena je nekolicina događaja za koje javnost nije znala, kao što su neki sastanci i neoficijelni razgovori.

Ovoj prvoj promociji knjige prisustvovao je veliki broj ličnosti iz javnog, akademskog i političkog života, koji su Durakoviću i sinoć uputili riječi hvale i podrške za njegovu iskrenu borbu za Srebrenicu, pravdu i njegove Srebreničane, saopćeno je iz BKC-a TK.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related