U Tuzli promovisana knjiga Ramiza Salkića „Genocidna namjera Bratunac 1992.“

Date:

Večeras je u punoj Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli, a u organizaciji BMG Bosanska medijska grupa i BKC-a organizirana promocija knjige „Genocidna namjera Bratunac 1992.“ autora Ramiza Salkića.

Promociji knjige prisustvovao je i muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, a pored autora, knjigu su promovisali novinarka Almasa Hadžić, novinar i publicista Avdo Huseinović te urednik knjige Mehmed Pargan.

Na samom početku prisutnima se obratio premijer Tuzlanskog kantona dr. Kadrija Hodžić koji je kazao da knjiga autora Salkića govori o genocidnim namjerama, govori o mogućem ponavljanju povijesti te je zbog toga obaveza svih da, ali samo uz puno i razumno bošnjačko jedinstvo pružimo znalački otpor, ne više pojedinaca, nego zajednički otpor.

– Bošnjački narod to može, on je zreo narod, narod sa višestoljetnom tradicijom. U to ime, večerašnju promociju dočekujemo sa posebnom vrstom znatiželje, sa zahvalnošću prema autoru. Gospodin Salkić je najrelevantniji, najznačajniji promotor bošnjačke ideje u čitavoj Bosni i Hercegovini. On pokazuje kako je braniti Bosnu i Hercegovinu tamo gdje je teže – kazao je premijer Hodžić.

Simbol genocida

Maksima da sve što nije zapisano nije se ni dogodilo, istakla je novinarka Almasa Hadžić, u historiji bošnjačkog stanovništa na prostoru bivše Jugoslavije itekako ima uporišta.

– Upravo zato što nije pisano ni zapisivano mnogi Bošnjaci malo ili nimalo znaju o zločinima počinjenim nad muslimanima u 19. i 20. stoljeću, posebno onim u Bosni i Hercegovini. Istina o masovnim progonima i ubijanjima muslimana u prethodna dva stoljeća uglavnom je bila zataškivana. I sam žrtva, dovoljno je bilo da autor u mjestima o kojima govori prebroji preživjele i da zabilježi kroz kakav su horor prošli. Knjiga „Genocidna namjera Bratunac 1992.“ govori o samo tri mjesta, bratunačka sela, Hranča, Repovac i Borkovac sa prikupljenim podacima o broju stanovnika koji su u njima živjeli prije agresije, o broju i načinu njihovog stradanja, o pomagačima i izvršiocima zločina – kazala je, između ostalog, Hadžić.

Avdo Huseinović, publicista i novinar je podijelio svoje iskustvo u radu na prikupljanju i dokumentovanju zločina nad Bošnjacima u posljednjoj agresiji na našu zemlju. On je istakao da je Bratunac jedan od simbola genocida nad Bošnjacima tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. O tome svjedoče brojni relevantni dokumenti, brojne izjave.

– Posebna vrijednost knjige uvaženog Salkića jeste u tome što on ljude i događaje naziva pravim imenima. Rijedak je slučaj da autor knjigu piše i kao svjedok događaja, ali i kao istraživač. Knjiga zbog toga posebno dobija na vrijednosti. Bratunac je definitivno sada, a sigurno će još dugo biti nezatvorena knjiga, brojni su primjeri najtežih zločina, od Hranče, preko Glogove do logora smrti u školi „Vuk Karadžić“ kada je za nekih sedam, osam dana ubijeno preko tristo logoraša. U Bratuncu su ubijani i Bošnjaci koji su hapšeni u Crnoj Gori – istakao je Huseinović.

Genocid u kontinuitetu

U vremenu koje je prethodilo agresiji na Bosni i Hercegovinu imali smo situaciju, kazao je promotor Mehmed Pargan, da su o genocidu nad Bošnjacima muslimanima pisali neki drugi.

– Došli smo u vrijeme kad smo sazreli kao narod, kada imamo svoje autore, svoje institucije, autoritete i kada konačno možemo da sami tretiramo materiju koja se tiče našeg opstanka i naših života. U ovoj knjizi su ispisane lekcije koje Bošnjaci nisu imali ispisane, vjerovatno u proteklih pet-šest stoljeća. Stoga je važna ova knjiga koju je napisao Ramiz Salkić – kazao je Pargan napominjući da još uvijek Bošnjaci, nažalost, nisu sazreli na nivou poštivanja i izgradnje institucija.

Na kraju promocije obratio se i autor knjige koji je kazao da je promocija došla u trenutku kada je najpotrebnije te da se nada da će knjiga biti jedan od koraka u dostizanju pravde i kažnjavanja ratnih zločinaca. U knjizi su izjave koje bi mogle ponukati tužilaštvo i istražne organe da urade posao u procesuiranju ratnih zločinaca.

– Na prostoru koji se danas nepravedno zove samo po jednom narodu 1991. godine je živjelo 440 000 Bošnjaka, a po popisu iz 2013. godine 170 000. U Bratunacu iz kojeg dolazim po popisu iz 1991. bilo je 21 400 Bošnjaka, a po popisu iz 2013. godine 7 800 – kazao je Salkić ističući da Bošnjaci žive genocid u kontinuitetu.

Salkić je govorio o brojnim izjavama svjedoka, zločinima koji su počinjeni nad Bošnjacima Bratunca te najavio nastavak rada na ovom izuzetno važnom projektu. Drugi i treći nastavak ove knjige trebao bi izaći ove godine, a govorit će o zločinima u drugim bratunačkim mjestima te o šehidima Bratunca.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related