U utorak naučni skup o zločinima u Doboju 1992 – 1995. godine

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Doboj, naredne sedmice će obilježiti 30. godišnjicu od početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, s posebnim fokusom na počinjene zločine nad civilima, primarno Bošnjacima.

U okviru programa obilježavanja, predviđeno je i održavanje Naučnog skupa pod nazivom “Zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava na prostoru općine Doboj 1992 – 1995. godine”, 10. maja 2022. godine, u Domu kulture u Grapskoj kod Doboja, s početkom u 9.00 sati.

– Skup će biti održan u dva panela, a uvodno obraćanje će održati prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu – kazao je za Preporod.info Almir Grabovica,  viši stručni saradnik Instituta.

Izlagači će biti eminentni naučnici i istraživači, uposlenici Instituta doc. dr. Ermin Kuka, dr. Muamer Džananović, dr. Amir Kliko, mr. Alma Hajrić-Čaušević i mr. Almir Grabovica, te dr. Hikmet Karčić, naučni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB).

Za kraj skupa predviđeno i obraćanje muftije zeničkog dr. Mevludin-ef. Dizdarevića, a najavljeno je i prisustvo reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazovića.

U maju 1992. godine srpski agresor je krenuo u okupaciju samog centra grada Doboja, a zatim i drugih okolnih mjesta na području općine Doboj. Sve je praćeno žestokim artiljerijskim i pješadijskim napadima, iz više pravaca, te izvršenjem masovnih i pojedinačnih zločina nad civilima.

Prva presuda za genocid počinjen na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije 1992-1995. godine presuđena je upravo za zločine počinjene u Grapskoj. Prema rezultatima dosadašnjih naučnih istraživanja u okviru naučnog projekta Instituta, ukupan broj ubijenih Bošnjaka Grapske u periodu od 1992-1995. godine je 104, a to je samo dio liste zločina čiju naučnu potvrdu još jednom donosi naučni skup.

(Preporod.info)