U Vijećnici otvorena izložba kolekcije Ars Aevi

Date:

Izložba kolekcije Muzeja savremene umjetnosti “Ars Aevi” u okviru koje je predstavljeno između 60 i 70 posto fundusa Muzeja, otvorena je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Dva sprata čuvenog zdanja austrougarske arhitekture od danas će biti otvorena za sve ljubitelje savremene umjetnosti, a cijeli četvrti sprat posvećen je najvećoj postavci “Beč” kao poveznici dva grada i dvije države.

Izložbu je otvorio dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić koji je napravio poveznicu između današnjeg događaja i nastanka projekta Ars Aevi, kazavši da je projekat nastao kao odgovor na agresiju 1992. godine, a izložba danas otvorena u vrijeme pandemije koronavirusa.

Izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja izložbe, ali je istovremeno podvukao da bi mu bilo drago da je ona konačno smještena u Muzej savremene umjetnosti koji je, smatra, davno trebao biti izgrađen, no zbog nerazumijevanja svega toga i inače mnogo toga u kulturi to se još nije dogodilo.

Utemeljitelj i koordinator razvoja projekta “Ars Aevi” Enver Hadžiomerspahić kazao je da je ovo za njega jedan od najljepših dana u životu zbog čega je zahvalio svima koji su omogućili da se u Vijećnici izlože eksponati iz kolekcije.

U Vijećnici je izloženo 150 umjetničkih djela kolekcije Ars Aevi najpoznatijih umjetnika na svijetu, a nastala je tako što su muzeji Evrope pozivali umjetnike svijeta i oni su birali djela koja će donirati za  kolekciju u Sarajevu.

(Preporod.info/Agencije)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related