U Vogošći potrebno proširiti školske kapacitete

Date:

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović održala je sastanak s načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem i direktorima škola na području te općine na kojem je zaključeno da je u Vogošći potrebno proširiti školske kapacitete. 

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim izazovima u kontekstu organizacije nastave tokom pandemije, eksternoj maturi za učenike devetih razreda, poboljšanju uvjeta, infrastrukturnim projektima te proširenju školskih kapaciteta.

– Vogošća bilježi povećan broj stanovnika, posebno mladih porodica s djecom. U tom kontekstu, donijeli smo zaključke i pozabavit ćemo se najaktuelnijim pitanjima – navela je ministrica Hota-Muminović poslije sastanka.

Načelnik Smajić je akcenat stavio na potrebu za proširenjem kapaciteta postojećih objekata, s obzirom da broj stanovnika, odnosno učenika u ovoj općini stalno raste.

 – S jedne strane, to je ‘slatka muka’, ali s druge i veliki izazov za nastavnike, direktore škola, roditelje i učenike kada u relativno malim učionicama imate odjeljenja od 30 ili 32 učenika – rekao je Smajić, prenosi Fena.

Kako je dodao, na sastanku je bilo govora o potrebi da se čim prije počne s implementacijom projekta izgradnje osnovne škole u naselju Rosulje, s obzirom na sve više zgrada kolektivnog stanovanja na tom lokalitetu.

Po njegovim riječima, u proceduri je i projekt proširenja osnovne škole u Hotonju, dok je za OŠ “Zahid Baručija” Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS osiguralo oko 1,9 miliona KM, te su u toku pripreme za tender i početak izvođenja radova, saopćeno je iz Kantona Sarajevo. 

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related