U zatvoru u Kairu umro mladi egipatski režiser Shadi Habash

Date:

Opozicioni izvori saopćili su da je mladi egipatski režiser i producent Shadi Habash preminuo u zatvoru na jugu Kaira zbog izuzetno loših zdravstvenih uslova, javlja Anadolu Agency (AA).

– Režiser i producent Shadi Habash umro je u 25. godini u zatvoru Tora na jugu Kaira – napisao je na Twitteru i egipatski pjevač Rami Essam.

Vijest o Habeshovoj smrti potvrdili su i drugi opozicioni izvori, uključujući i bivšeg egipatskog ministra Mohammeda Mahsouba, aktivistkinju Ayau Hijazi i poznatog režisera Khaleda Youssefa.

Habash je uhapšen u martu 2018. godine zbog optužbi da je širio lažne vijesti i pridružio se terorističkoj organizaciji. Njegovo hapšenje uslijedilo je mjesec nakon što je Essam objavio satiričnu numeru “Balaha” u kojoj je kritiovao egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija. Spot za pjesmu režirao je upravo Habash.

Arapska mreža za ljudska prava saopćila je da je Habash preminuo od posljedica loših uvjeta i nepravde tokom duže od dvije godine boravka u tamnici.

Egipatske vlasti dosad nisu komentarisale slučaj.

Habash je navodno u oktobru prošle godine napisao pismo u kojem je tražio pomoć i podršku.

“Zatvor ne ubija, ali ubija samoća. Dvije godine sam se opirao, ali ne mogu više”, navodi se u Habashovom pismu koje je objavljeno u medijima, ali agencija Anadolija još uvijek ne može potvrditi njegovu vjerodostojnost.

Prema podacima organizacije “Human Rights Watch” u egipatskim zatvorima se nalazi oko 60.000 političkih zatvorenika.

“Amnesty International” je u martu pozvao egipatske vlasti da oslobode zatvorenike zbog rizika od širenja potencijalno smrtonosnog korona virusa.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related