U završnoj fazi gradnja Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima

Date:

Radovi na gradnji zgrade Centra za islamsko obrazovanje, koji se nalazi u sklopu „Kuvajtske džamije“ u Matuzićima, općina Doboj Jug, su u završnoj fazi. Preostaje još da se urade fini radovi u unutrašnjosti objekata, kao i vanjsko uređenje, te da se instalira odgovarajuća oprema i namještaj.

Plan je, kako je kazao rukovodilac Odjela za projekte Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Asmir Neimarlija, da se svi radovi završe do proljeća, a termin otvorenja će biti usglašen sa vakifima i donatorima, uzimajući u obzir i epidemiološku situaciju, a nadamo se da će Centar biti otvoren do kraja maja tekuće godine.

– Centar za islamsko obrazovanje u Matuzićima jedan je od centara IZ u Bosni i Hercegovini skromne veličine. Nadamo se da će uspjeti zadovoljiti potrebe šire lokalne i društvene zajednice. Ukupna površina objekata koji su u sklopu centra iznosi oko 2.000 m2 – rekao je Neimarlija za Fenu.

Prostori u objektima su planirani različite sadržaje i aktivnosti: mektebske prostorije, predškolska ustanova, obdanište, multimedijalna biblioteka, kompjuterska laboratorija, restoran, džematske kancelarije, imamski stan i drugi prateći sadržaji.

– Već odavno postoji potreba stanovništva i lokalne zajednice da na jednom mjestu mogu dobiti sve navedene sadržaje. Također, sama pozicija Centra, koji bez ikakvih dilema, može biti i regionalni centar jer obuhvata općine, Doboj Jug, Doboj, Tešanj, Maglaj pa i šire – naglasio je.

Izgradnjom tog obrazovnog centra, dodao je, zaokružit će vakufski kompleks u Matuzićima koji je započeo izgradnjom džamije koju su putem Vakufske direkcije finansirali prijatelji iz Bejtu-l-zekata iz Kuvajta.

Vakufska direkcija IZ u BiH, na čijem je čelu Senaid Zajimović, u narednom periodu planira završetak svih projekata koji su fazi realizacije i upriliče svečana otvorenja.

Takvih projekata je trenutno 11, a najznačajniji su: Upravna zgrada Rijaseta u Sarajevu, Islamski centar u sklopu Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici, Sinan-begova džamija u Čajniču, Arnaudija džamija u Banjoj Luci, Behram-begova džamija u Tuzli, Kizlar-agina džamija u Mrkonjić Gradu, Ferhad-begova džamija u Tešnju, poslovno-edukativni objekt u Fojnici, Vakufski tržni centar u Sanaskom Mostu i dr.

– Također, planiramo u narednom periodu započeti realizaciju veoma značajnih vakufskih projekata, kao što su: izgradnja sahat kule pored Ferhadije džamije u Banja Luci, ponovna izgradnja Dugalića džamije u Nevesinju, Ali hodžine, Hadži Balina džamije i džamije Fatime Kadune u Mostaru, obnova Arnaudija džamija u Rogatici, Hadži Murat Spahijinog Mesdžida u Galčićima i Opijačeve tekije na Šehovini u Mostaru, kao i revitalizacija Morića Hana u Sarajevu – najavio je Zajimović.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related