U ZDK-u isplata naknada demobiliziranim braniocima mlađim od 57 godina

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) doznačilo je danas egzistencijalnu naknadu za mjesec septembar demobiliziranim braniteljima mlađim od 57 godina, saopšteno je iz Pres-službe tog kantona.

Dosad je obrađeno 3.570 zahtjeva unesenih u ISVDV sistem, a doznačeno je ukupno 586.436 KM, od čega je 35.766 KM isplaćeno korisnicima koji su naknadno uvedeni u pravo na ovu naknadu.

Vršilac dužnosti premijera ZDK-a Mirnes Bašić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada, uprkos padu prihoda usljed pandemije koronavirusa, uspjela osigurati novac za isplatu naknada navodeći da je u ovogodišnjem budžetu Ministarstva za boračka pitanja za ovu namjenu predviđeno pet miliona KM.

– U budžetu za 2021. godinu planirano je osam miliona za isplatu egzistencijalne naknade. Očekujemo da će se broj zahtjeva povećavati i da ćemo u konačnici iduće godine imati između 4 i 5 hiljada korisnika naknade – rekao je Bašić.

Vlada ZDK-a donijela je Uredbu o isplati egzistencijalne naknade u martu, njena primjena započela je od mjeseca maja, a do sada je ukupno isplaćeno pet naknada.

Premijer Bašić najavljuje da će do kraja ove godine biti isplaćena još najmanje jedna naknada te početkom iduće i preostale naknade za 2020. godinu.

Uredbom je predviđeno da se na kraju svake kalendarske godine vrši kontrola obrađenih zahtjeva.

Kako bi se smanjili troškovi i olakšao postupak provjere, resorno ministarstvo će tražiti od korisnika da dostave samo osnovne dokumente, dok će se sve druge provjere vršiti po službenoj dužnosti.

– Ministarstvo za boračka pitanja redovno će vršiti kontrolu obrađenih zahtjeva kako ne bi došlo do zloupotreba kod ostvarivanja prava i isplate naknada – rekao je Bašić.

Branitelji mlađi od 57 godina pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina s nivoa Federacije BiH. Pravo na naknadu imaju nezaposleni branitelji koji su od aprila 1992. do decembra 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po sticanju punoljetstva.

Iznos naknade utvrđuje se množenjem osnovice u iznosu od četiri KM sa brojem mjeseci provedenih u OSBiH.

(Preporod.info)