U Zemaljskom muzeju etnološka izložba ‘U ogledalu’

Na izložbi će biti predstavljeni predmeti iz više kolekcija Odjeljenja za etnologiju i to kolekcije gradskog pokućstva, kolekcije ličnih predmeta, kolekcije narodnih nošnji te kolekcije pomagala za preradu tekstila.

Prva ogledala od stakla najvjerovatnije su izrađivali Rimljani. Na naše prostore ogledala su došla njihovim posredstvom i za razliku od njihove upotrebe u prethodnim epohama, gdje je ogledalo imalo sakralnu funkciju, Rimljani su ga koristili kao predmet za svakodnevnu upotrebu.

Ogledala, posebno ona velika, zidna su se u kasnijim periodima uvozila preko dubrovačkih trgovaca, jer je većina bila izrađena u Italiji i to u Veneciji ili Genovi, dok su se mala, ručna ogledala često uvozila iz Carigrada i okviri su im bili bogato ukrašeni zlatovezom ili sedefom.

Od kraja devetnaestog stoljeća uvoze se ogledala za koja se ramovi izrađuju i u našim zanatskim radionicama, a sve do sredine dvadesetog stoljeća predstavljalo je luksuzni predmet koji nije bio dostupan svima.

Koriste se neprestano, a radi specifičnih svojstava koja imaju, ogledala su našla svoje mjesto u običajima, narodnim vjerovanjima, praznovjerjima i svakodnevnom životu ljudi.

Radi skupocjenosti samog stakla i okviri ogledala su izrađivani od skupocjenih materijala kao što su srebro i sedef i to posebnim, zahtjevnim, zanatskim tehnikama poput filigrana, inkrustracije, zlatoveza i duboreza u drvetu.

Izložba “U ogledalu” za javnost će biti otvorena do 1. juna 2019. godine, najavljeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.

(FENA)