U Zenici obilježena mubarek noć: Miradž je da se insan uzdigne svojom dušom iznad prolaznog

Date:

Džemat Babina Rijeka – Ensar džamija, u nedjelju 27. februara poslije jacija-namaza, bio je domaćin centralnog programa Medžlisa Islamske zajednice Zenica u povodu obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-mi'radža.

Programu je, pored velikog broja vjernika, prisustvovao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, mr. Jakub-ef. Salkica.

On je na početku programa prisutnima zaželio dobrodošlicu, podsjećajući ih da je ovo druga mubarek noć u mjesecima koji prethode mubarek R+ramazanu, da je ovo noć koja nas podsjeća na Allahovog Miljenika, Muhameda, a.s., ali i najveličanstveniji ibadet njegovog umeta – namaz.

Poseban gost programa je bio hfz. dr. Kenan-ef. Musić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Musić se u svom vazu osvrnuo na najupečatljivije poruke Isra i Miradža.

– Miradž je da se insan uzdigne svojim emocijama i dušom, iznad onoga što prolazi. Kaže Gospodar u Kur'anu: “Ono što je kod vas prolazi, ono što je kod Allaha – vječno je”. Ako smo mi došli ovdje radi Gospodara svjetova, ovih sahat vremena smo Allahu povjerili da nam čuva, i da nam vrati, da nas nagradi kad nam najviše treba. Gospodaru, dao si mi sve vrijeme moga života, a ja kad stanem na namaz vratim se tebi. Poslanik, a.s., bi Bilalu, kada se primakne vrijeme namaza rekao: “Bilale, odmori nas namazom”. Kad te pritisnu obaveze, tih pet minuta kad staneš pred Gospodara svjetova sebe jačaš u uvjerenju da je sve kod Njega bez obzira koliko se ljudima činilo da drugi mogu upravljati nekim procesima – rekao je Musić.

U programu su učešće uzeli i članice i članovi hora Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a na samom završetku programa svim vakifima su predate dvije hatme koje su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Zenica i članovi Mreže mladih.

Također, Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Zenica je u nedjelju poslije podne i jacija-namaza organizirao prigodne programe za žene a u povodu obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-mi'radž i Dana vakifa.

viber_slika_2022-02-27_23-28-51-399.jpg - U Ensar džamiji u Zenici održan centralni program: Miradž je da se insan uzdigne svojom dušom iznad prolaznog

Program i predavanja za svaku regiju zeničkog medžlisa su realizovale muallime – koordinatorice Odjela za brak i porodicu.

Muallime su iskoristile priliku da džematlijkama prenesu najvažnije poruke Isra i Miradža kao i važnosti vakufa u kulturno-historijskoj tradiciji muslimana.

Programi su organizovani u džematima: Jastrebac, Stara Nemila, Vranduk, Tetovo, Lokvine -Luke, Donja Gračanica, Janjići, Tišina i Seoci. Program za gradsku regiju je održan u džematu Brist, a vodile su ga Mulaima Omić – voditeljica Savjetovališta za brak i porodicu, Zahira Šarić – koordinatorica Odjela za brak i porodicu, i Esma Kuršumović – muallima, a predavanjem o Israu i Miradžu se obratila mr. Amina Arnaut. Kraj programa je obilježila tradicionalna podjela šerbeta i halve u povodu mubarek noći.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related