U Zofingenu održana jubilarna 20. “Večer Kur'ana”

U džematu Islamske zajednice Bošnjaka Aaragau (IZBA) Oberentfelden u Zofingenu održana je jubilarna 20. manifestacija “Večer Kur'ana”.

Imam ovog džemata hafiz Armin-ef. Harbaš istakao je kako je ova manifestacija prilika da se Bošnjaci koji su daleko od svoje domovine okupe povodom učenja i promišljanja o Kur'anu.

– Večer Kur'ana u Zofingenu sinonim je džemata IZBA Oberentfelden. Počelo je skromno, iz ljubavi prema Kur'anu, danas je u Evropi posjećen i prepoznat događaj na koji ljudi žele doći – a povod svega toga je Kur'an – kazao je hafiz Harbaš.

hafiz Armmin Harbas.jpg - U Zofingenu održana jubilarna 20. Večer Kur
Hafiz Armin-ef. Harbaš

Večeri Kur'ana prisustvovali su predsjednik i glavni Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj, Jasmin-ef. Demić i Džemal-ef. Fišek.

– Dvadeseta, jubilarna Večer Kur'ana je značajna, ne samo za članove ovoga džemata, već i za sve Bošnjake u Švicarskoj. Sa ponosom čestitam hafizu Harbašu i Džematskom odboru na večerašnjoj organizaciji – istakao je efendija Demić.

Džemal-ef. Fišek je naglasio kako ga raduje što se Bošnjaci u Švicarskoj okupljaju oko Božije riječi.

– Ovo je zasigurno najveća i najznačajnija manifestacija Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj na kojoj se okupi najveći broj džematlija. Posebno me raduje što je Kur'an ono što nas okuplja – kazao je Džemal-ef. Fišek.

U okviru “Večeri Kur'ana” nastupili su kurra hafiz Bunyamin Topcuoglu, kurra hafiz Abdurrahman Sadien, kurra hafiz Aziz Alili, hafiz Omer Zulić, Ibrahim Bilčević, Muradif Hodžić i Mirza Ganić.

Prigodno predavanje održao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zavidovići Izet-ef. Čamdžić.

Riječ je o velikom i važnom događaju za Bošnjake u Švicarskoj, ali i šire. Potpredsjednik džemata IZBA Oberentfelden Amar Polutak istakao je kako je u organizaciju manifestacije uključen veliki broj džematlija, ali i oko stotinu volontera.

– U aprilu mjesecu prošle godine počeli smo sa pripremama i organizacijom ove manifestacije. Riječ je o velikom organizacijskom poduhvatu. Pošli smo od Organizacijskog komiteta koji se sastoji od deset osoba, a na samom kraju danas je u realizaciju bilo uključeno oko stotinu volontera i aktivista našeg džemata – kazao je Polutak.

Islamska zajednica Bošnjaka kantona Aaragau prvi je bošnjački džemat u Švicarskoj koji je osnovan 1988. godine, a jedna od najzapaženijih aktivnosti jeste tradicionalna Večer Kur`ana u Zofingenu koja je ove godine okupila oko 2.000 posjetilaca.

(Amina Svraka / Preporod.info)