Učenici Medrese Osman-ef. Redžović predstavom “Hranitelj” publiku ostavili bez daha

Program je započet učenjem odlomka iz Kur'ana, nakon čega je uslijedilo obraćanje direktora medrese Osman ef. Redžović, Dženana Handžića. Učenici su prvo izveli monografiju, nakon čega je hor prelijepim izvedbama ilahija počastio prisutne goste.

Predstavom “Hranitelj”, u izuzetnoj izvedbi učenika, mnogi gosti su ostali zatečeni, ali i u nekim trenutcima i nasmijani. Završivši odlično igranje ove predstave, učenici cu pozvali nastavnicu koja ih je pripremala dugo vremena pred ovaj nastup, zahvalivši joj se što je bila uz njih ovo vrijeme.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović prisutne je podsjetio da medrese imaju svoje kapacitete i da se Medžlis, organizujući manifestaciju “Selam, ya Resulallah”, trudi u njen raspored uvrstiti i ovakve aktivnosti, u kojima stariji uče od mladih. Nakon održanog prigodnog govora, direktoru medrese Osman ef. Redžović, Dženanu Handžiću je uručio simboličnu hediju i zahvalnicu za učešće u manifestaciji “Selam, ya Resulallah”, kao sjećanje na učešće na ovoj 12. Manifestaciji.

Predstavi su također prisustvovali muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković i djeca iz doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave.

Drama “Hranitelj” je zasnovana na tekstu Derviša Sušića, a scenaro je priredila profesorica Amina Dizdar. Govori o nesretnoj sudbini dječaka Bajre, koji je, izgubivši roditelje bio prinuđen kao najstariji član porodice, raditi, prehranjivati i brinuti se za svoje sestre i brata, zapostavljajući školske obaveze. Bezbrižno djetinjstvo zamijenio je kopanjem uglja u napuštenoj rudarskoj jami, stalno upadajući u nevolje zbog toga.

Za četvrtak, 22.12.2016., najavljene su Izložba učenika osnovnih škola (od 12:30h) i izložba učenika srednjih škola (od 14:30h) u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke.

Najavljeno je i omladinsko druženje sa mr. Mehom Šljivom i horom Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u studentskom domu Nedžarići sa početkom u 18:30h.

Radio BIR/Preporod