Učenici VI osnovne škole posjetili mostarske bogomolje


Promoviranje zajedništva i slanja pozitivne poruke iz Mostara jedan je od ciljeva posjete. „Izučavanje predmeta vjeronauke u osnovnim školama nipošto nije svedeno samo na izučavanje propisa vjere. Kroz cjelokupan plan i program u svim razredima se provlače lekcije u kojima učimo o solidarnosti sa drugim religijama, a šta može biti bolje od riječi provedenih u djela“, kazala nam je nam nastavnica islamske vjeronauke Elvedina Kazazić.

Učenike s osnovnim principima islama i pravilima ponašanja upoznali su džematski imama Enver ef. Husnić i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić, dok je osnove pravoslavne vjere ispred Saborne crkve pojasnio sveštenik iz Mostara Radivoje Krulj.

 

Prema riječima glavnog imama Sulje ef. Cikotiće ova gesta ne samo da pomaže u procesu izgradnje iskrenih međuljudskih odnosa djece koja pripadaju različitim svjetonazorima već otvara prostor i mogućnost za saradnju vjeroučitelja sa mostarskim imamima. „Vrlo je važno da razvijamo svijest kod nađe djece da nismo sami, da postoje sa nama, pored nas i uz nas žive i ljudi drugačiji svjetonazori, drugačiji pogledi na život, što samo može biti dodatno bogatstvo“, kazao je ef. Cikotić, dodavši kako ta vrsta razumijevanja siguran put izgradnje dobrog društva i stabilne države.

Praktičan način vjerske pouke ukazivanje na vjerske razlike, na način da onaj drugi i drugačiji ne smije biti nikakva nepoznanica, jedan je od ciljeva na koje nam je ukazao Radivoje Krulj koji se danas našao i ulozi nastavnika pravoslavne vjeronauke. „Monumentalnost vjerskih objekata u Mostaru, raskošno kulturno historijsko saklarno nasljeđe Mostar, zaista, čine sličnim Jerusalemu.

Nažalost, mnogi Mostar u tome vide nekakvo prokletstvo, ali ako se mi potrudimo u toj različitosti vjera, kultura i susretanja možemo vidjeti ogromnu našu prednost. U njima je naša perspektiva i u privrednom i u turističkom i mogu biti velika prednost i veliko bogatstvo“, kazao je Krulj.

Pojasnio je da Srpska pravoslavna crkva nesmetano izvodi nastavu vjeronauke u osnovnim školama u Mostaru. „ Imamo dvije vjeroučiteljice koje imaju punu normu časova, a ja sam kao ispomoć „uskočio“ da organiziram nastavu u tri četiri škole gdje je mali broj naše djece. Ovo je prilika da se zahvalimo Ministarstvu obrazovanja HN kantona, direktorima i direktoricama koji zaista omogućavaju da se obezbjedi redovna redovna nastava pravoslavne vjeronauka pa makar bilo samo jedno dijete zainteresirano. To očekujemo i još se uvijek borimo da takva praksa zaživi i u srednjim školama“, rekao je Krulj, dodavši da subotom imaju organiziranu dodatnu nastavu iz vjeronauke ili srpskog jezika i kulture pri Crkvi.

Posjete učenika mostarskim bogomoljama utoliko je značajnija što je realizirana isklučivo na inicijativu i u realizaciji VI osnovne škole bez ikakvih poticaja nevladinih organizacija i Međureligijskog vijeća. Rekli bismo to je bila posjeta mostarskim bogomoljama potpuno normalno i potpuno prirodno s ciljem iskrene želje za odgojem i obrazovanjem.