Učenje ženske hafiske mukabele u Hadžijskoj džamiji višedecenijska tradicija

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo tokom mjeseca ramazana se, uz mnogobrojne aktivnosti, realizuje i ženska hafiska mukabela u Hadžijskoj džamiji.

Učenje ženske mukabele je već postalo tradicija brojnih džamija, dok je mukabela koju uče hafize jedna od specifičnosti upravo Hadžijske džamije.

Kako je za Preporod.info ispričala hafiza Ehlimana Godinjak, učenje ženske hafiske mukabele u Hadžijskoj džamiji višedecenijska je tradicija

– Fejzullah-ef. Hadžibajrić, u Glasniku Islamske zajednice iz 1964. godine, piše kako se u ovoj džamiji još od od 1953. godine održavala ženska mukabela, a učile su je nekadašnje hafize. Te hafize su, kako kaže, uglavnom bile domaćice, a svoje vrijeme u ramazanu su posvećivale učenju hafiske mukabele u Hadžijskoj džamiji. Jedna od njih je hadži hafiza Fikreta Tvico, koja je i danas među živima – ispričala je. 

Početkom agresije na našu zemlju, 1992. godine je mukabela, nažalost, prekinuta.

– Za njeno ponovno pokretanje 2008. godine, zaslužan je, prije svega, tadašnji imam Hadžijske džamije, hafiz Muriz Mešić, koji je to predložio Medžlisu Islamske zajednice u Sarajevu, što su oni i prihvatili. Tako je okupio nas hafize, a te godine i muallime, pa smo počele učiti mukabelu. Kasnije smo odlučili da mukabelu uče isključivo hafize, a posljednjih nekoliko godina nas bude 10 – kazala je Godinjak.

Ove godine također mukabelu uči 10 hafiza.

– Ovo je 15. godina kako se mi hafize okupljamo u Hadžijskoj džamiji. Imale smo imale pauzu od dvije godine zbog pandemije korona virusa. Ponovni povratak u džamije ovog ramazana sve nas je mnogo obradovao, a posebno činjenica da nas je Gospodar počastio da se ponovo okupimo radi učenja Kur'ana Časnog – naglasila je ona.

O značaju ove ramazanske aktivnosti kazuje i posjećenost.

– Ovaj ramazan je poseban jer smo se u punom kapacitetu vratili predpandemijskom načinu života i ramazanskim aktivnostima, pa je tako i odziv džematlijki veći nego prije. Svakog dana imamo priliku vidjeti nova lica u džamiji. Naši stalni slušaoci su, svakako i djeca, majke dovode čak i bebe mlađe od godinu dana, što nas posebno raduje. Od ponovnog pokretanja mukabele, imamo običaj svu tu djecu pozvati zadnji dan mukabele, na hatma-dovu, kako bismo im podijelili paketiće sa slatkišima. Time želimo da im naša mukabela ostane u posebnom sjećanju, kao i da zavole učenje Kur'ana Časnog – ispričala je hafiza Ehlimana Godinjak. 

(Preporod.info)