Učesnici Marša mira Srebrenica 2018 prošli prvu etapu

U nedjelju, 8. jula, kolona je krenula s ostalim učesnicima Marša prema Liplju, gdje su prenoćili i u ponedjeljak, 9. jula krenuli dalje do Mravinjca, saopćeno je iz općine Novo Sarajevo.

Više od 6.000 učesnika Marša mira u prvoj etapi puta prošli su Boljkovicu, Parlog, Crni Vrh, Snagovo, Mrčić Stećke i Liplje.

Danas, 9. jula, predviđena je jedna od najtežih etapa Marša na relaciji Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci.

Kamp Općine Novo Sarajevo postavljen je u mjestu Mravinjci gdje će se učesnici okupiti na zasluženi odmor i pripremu za narednu etapu do Potočara, 10. jula.

Ekipe Općine Novo Sarajevo, zajedno sa pripadnicima i specijalnim jedinicama Civilne zaštite Općine sve vrijeme su uz učesnike Marša i redovno izvještavaju o svim aktivnostima.

Za prijavljene učesnike Marša mira – Srebrenica 2018, Općina Novo Sarajevo obezbijedila je svu potrebnu logistiku, hranu (dva obroka) i osvježenje, a sve s ciljem da se spriječi falsifikovanje historijskih činjenica, te da se istina čuva od zaborava, ali i oda počast svim žrtvama genocida u Srebrenici.

(FENA)