Udruženje “Nino Ćatić” osuđuje djelovanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine i saslušanje Elmedine Muftić

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” osuđuju postupanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine po čijem nalogu je Državna agencija za istrage i zaštitu saslušala novinarku i spisateljicu Elmedinu Muftić.

Podsjećaju da se saslušanje odnosilo na objave na društvenoj mreži Facebook, a uvidom u njih ne može se naći ono što je povod istrage, sumnja u izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

– Ne može biti opravdanje ni to što se saslušanje tretira kao dio istrage, te da optužnica nije podignuta, jer Tužilaštvo je imalo mogućnost da ovakvu prijavu označi kao neutemeljenu i u startu je odbaci. U tom neodustajanju od saslušanja, vidimo pokušaj zastrašivanja i restrikcije slobode mišljenja. Sumnjamo da korištenje mogućnosti uzimanja izjava u ovom slučaju ima za cilj da bude poruka novinarima i slobodnomislećim građanima da odustanu od svojih prava i javnog iznošenja stavova – istakli su iz Udruženja.

Tvrde da saslušanje Elmedine Muftić najvjerovatnije ima za cilj da bude poruka i prijetnja koja će rezultirati samocenzurom kod nje kao novinarke i građanke, ali i kod svih drugih koji žele isticati vrijednosti utkane u historiju i identitet svog naroda i države BiH.

– Zbog ovoga poručujemo da neće uplašiti niti pokolebati one koji pronose historijske činjenice i ideje jednakopravnosti, slobode i patriotizma – saopšteno je iz Udruženja.

(Preporod.info)