Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži izvinjenje od BHRT-a zbog imenovanja Armije BiH takozvanom

Date:

Udruženje žrtava i svjedoka genocida je pozvalo BHRT da se javno izvini zbog nazivanja Armije BiH takozvanom. To se dogodilo tokom emitovanja Vijesti u 14 sati koje je vodila Zorica Jordić.

– ARBiH nije ‘takozvana’ već regularna formacija međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i odluka iz 2006. godine o formiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kojom je definisano postojanje tri vojna puka od kojih po jedan baštini tradiciju vojnih formacija nastalih iz oružanih snaga Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, jedan od tri puka baštini tradiciju ARBiH. Svako nepoštivanje navedene odluke je kršenje zakona – naglasili su.

Ističu kako su građani uvrijeđeni ovim činom, te su najavili mogućnost pravne reakcije.

– Uvrede prema građanima koji su bili ili jesu pripadnici ARBiH, odnosno drugog puka OSBiH su nedopustive. Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine, koji plaćaju građani ove zemlje odgovara javnosti za svoje djelovanje, te zahtijevamo da uputite javno izvinjenje i demant navedene informacije. U protivnom ćemo biti prisiljeni preduzeti zakonom predviđene mjere u cilju zaštite prava građana, pripadnika ARBiH –  saopćili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u reakciji koju su uputili Karamehmedoviću i urednici Vijesti BHRT-a Gordani Dragutinović Mutić.

Prema izvještavanju medija, u BHRT-u su to ocijenili netačnim karakteriziranjem koje nije dopustivo, te je takav postupak okarakterisan kao ozbiljan profesionalni propust koji ugrožava interese BHRT-a.

Stoga je direktor BHRT-a, Belmin Karamehmedović je naložio direktoru programa BHT1, Mariju Vrankiću da hitno utvrdi uredničku odgovornost za navedeno i da se odgovorni uposlenici sankcionišu u skladu sa internim aktima BHRT-a.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related