Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži reviziju svih nepotvrđenih optužnica za ratne zločine

Od kako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo ingerenciju nad najsloženijim predmetima ratnih zločina niti jedan zločin tog ranga nad Bošnjacima nije dobio sudski epilog sa osuđujućom presudom, poručeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

– Jedan od prvih i možda pionirski poduhvat je bila optužnica protiv Momčila Mandića, ministra pravosuđa tzv. Srpske Republike u Bosni i Hercegovini, završila je oslobađajućom presudom, zatim načelnik opštine Bosanka Krupa i predsjednik kriznog štaba iste opštine Gojko Kličkovic također oslobođen pred Sudom Bosne i Hercegovine – navedeno je iz Udruženja.

Istakli su da, pored oslobođajućih presuda, drugi fenomen je da po podizanju optužnice ili već u samoj istrazi, osumnjičeni “saznaju” za mogućnost podizanja optužnice i jednostavno pobjegnu u susjednu državu, što je posljednjih godina bila ustaljena praksa, a poseljednji slučaj je Milomir Savčić, bivši komandant 65. motorizovanog puka pri glavnom štabu VRS.

– Da je i to postalo već uočljivo i previše vidljivo čak i onima koji u tome sudjeluju u posljednje vrijeme pojavljuje i treći fenomen odbacivanje optužnice zbog neruđenosti. Naime, više od 100 optužnica je vraćeno na doradu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog raznovrsnih manjkavosti, a posljednja optužnica protiv Milenka Stanića, predsjednika kriznog štaba općine Vlasenica, u kojoj se navodi slijedeće: Sud je prije donošenja odluke o optužnici dopisom pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da uredi optužnicu, između ostalog, i zbog činjenice da osumnjičenom nisu predočeni svi inkriminirajući navodi i djela navedena u optužnici, te nakon toga utvrdio da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije postupilo na način kako je u dopisu navedeno. Čak i kad sud potvrdi optužnicu, suđenje nikako da počne, takav je slučaj u predmetu Miroslava Kraljevića, aktuelnog načelnika Vlasenice – saopćeno je iz Udruženja.

Pozivaju novi sastav VSTV-a i novo postavljenog v. d. glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine da hitno realiziraju prijedloge i zaključke iz dva izvještaja Džoane Korner koji su rađeni po zahtjevu OSCE-a i tužioca ICTY/MICT, a posebno dio koji se odnosi na način i kvalitet podizanja optužnica.

Traže i da se hitno napravi revizija svih slučajeva nepotvrđivanja optužnica od strane Suda Bosne i Hercegovine i utvrdi konkretna odgovornost, ali i da se takve optužnice zanove, ponovo dorade i podnesu na potvrđivanje Sudu, uključujući posljednju protiv Milenka Stanića.

(Preporod.info)