Udruženje žrtava rata Foča 92-95 Dan nestalih obilježiće u nedjelju kod HE Buk bijela

Udruženje žrtava rata Foča 92-95 u nedjelju će odati počast nestalim osobama kod Hidroelektrane Buk bijela, gdje je 06.06.2006. godine ekshumirano 43 tijela nevino ubijenih bošnjaka, mladih ljudi i dječaka. Najmlađa žrtva bio je dječak Arif Rahman, koji je imao samo 16 godina, a najstarija samo 32. godine.

– Odajmo im počast na Dan nestalih 30.08.2020. (nedjelja) u 11h kod HE Buk Bijela – Udruženje je pozvalo porodice žrtava čiji su najmiliji pronađeni u toj masovnoj grobnici pozivajući ih da Udruženju šalju fotografije i priče o žrtvama.

Prijevoz će biti obezbjeđen ispred Istiklal džamije u Sarajevu sa polaskom u 08.30 sati. Nakon posjete mjestu masovne grobnice proučit će se dova i klanjati podne namaz u Aladža džamiji, gdje će biti pripremljeno osvježenje za sve prisutne u kompleksu džamije.

– Oživimo zajedno njihove lijepe i drage likove, da ih nikada ne damo zaboravu i da cijeli svijet podsjećamo kako su monstrumi mogli bez trunke savjesti pokositi ovu mladost. Šta reći, kada šutnja i ova mladost ugašena sve sama kaže. Kako mogu prešutjeti ovu mladost, ovu ljepotu, ovu čednost i ove silne nedosanjane momačke, Fočanske snove. Ne mogu, neću i ne želim da zaboravim – navodi se u pozivu.

(Preporod.info)