Ugljanin: Zakazati završnu konferenciju o rješavanju jugoslovenske krize

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ponovio je stav da nije riješen status Bosne i status Sandžaka, kao ni status bošnjačkog naroda na Balkanu, te da su Ujedinjene nacije obavezne da zakažu završnu konferecenciju o rješavanju jugoslovenske krize, javlja Anadolu.

– Dejtonska konferencija je zaustavila ratne operacije u Bosni i Hercegovini, ali nije riješila jugoslovensku krizu. Presudama Haškog tribunala pojavile su se mnoge činjenice koje nalažu sazivanje završne konferencije o bivšoj (SFR) Jugoslaviji. Sve te činjenice obavezuju Vijeće za implementaciju mira (PIK) i Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao i Ujedinjene nacije. Oni su dužni da zakažu konačnu konferenciju – izjavio je Ugljanin.

On je u obraćanju medijima istakao da kao razlog za sazivanje te završne konferencije treba uzeti haške presude u kojima se Srbija označava kao kriva što nije spriječila genocid u Srebrenici i ostale zločine iako je mogla da ih spriječi, da je Hrvatska udruženim zločinačkim poduhvatom također učestvovala u agresiji na BiH, da je Vojska Republike srpske izvršilac genocida, kao i da su haški osuđenici Jovica Stanišić i Franko Simatović visoki zvaničnici srbijanskih sigurnosnih službi direktno učestvovali u pripremi i obuci počinilaca zločina u BiH.

Ocijenio je da će, ukoliko ne dođe do pravednog i trajnog mira na Balkanu, uslijediti „palestinizacija Bosne“.

– Ukoliko se to ne desi, a već smo blizu, Bosna i Hercegovina, tada, neadekvatnim donošenjem odluka u Dejtonu i kasnije aktivnostima visokog predstavnika tokom izbora u oktobru 2021. godine, postaje evropska Palestina. Biće 60 posto Bošnjaka izbačeno iz pravnog sistema države i fizički će, kao u Palestini, morati da brane svoja ljudska i građanska prava – poručio je Ugljanin.

Govoreći o 106. godišnjici od održavanja Sjeničke konferencije, lider SDA Sandžaka je naveo da su Bošnjaci tada, kao i danas, “tražili mehanizme za opstanak Bošnjaka u velikosrpskom okruženju”.

– SDA Sandžaka, kao regionalna i autentična bošnjačka stranka, ima iste zahtjeve koje smo predstavili na međunarodnim konferencijama devedesetih u Hagu, Ženevi, Londonu… – zaključio je Ugljanin.

(Preporod.info)