Ugovori o sufinansiranju osam boračkih udruženja s područja Novog Sarajeva

Date:

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisao je ugovore o sufinansiranju osam boračkih udruženja sa statusom od posebnog interesa i društvenog značaja za općinu Novo Sarajevo.

Općinski načelnik Koldžo istakao je da Općina Novo Sarajevo svake godine finansira mnoge projekte boračkih udruženja s ciljem njegovanja kulture sjećanja na period agresije na BiH 1992-1995. godina, kao i na herojske dane u periodu 1941-1945. godine.

Pojašnjava da nisu održane mnoge planirane javne manifestacije i događaji vezanih za realizaciju projekata boračkih udruženja, zbog dešavanja i mjera uzrokovanih pandemijom virusa korona.

– Kao društveno-odgovorna lokalna zajednica mi smo, u ime dosadašnje uspješne saradnje, kao i cijeneći značaj postojanja i angažmana tih udruženja i u skladu s Odlukom Općinskog vijeća, osigurali 80.000 KM za redovne aktivnosti udruženja – istakao je Koldžo.

Dodaje da će sve aktivnosti biti realizirane u znatno reduciranom obliku, zbog aktuelne pandemije virusa korona.

– U skladu sa odredbama Odluke Općinskog vijeća Novo Sarajevo o utvrđivanju visine finansijskih sredstava za sufinansiranje boračkih udruženja sa statusom od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Novo Sarajevo, u Budžetu Općine za te namjene raspoređeno je 80.000 KM – navode iz Općine Novo Sarajevo.

Ugovori su potpisani u prostorijama Memorijalnog centra Trg heroja. Potpisnici su  predstavnici Udruženja ‘Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Novo Sarajevo’, ‘1.Slavna-111. Viteška brigada-Sarajevo’, Udruženje ratnih vojnih invalida Općine Novo Sarajevo, DNRP Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka Novo Sarajevo, Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Novo Sarajevo, Udruženje Organizacija demobiliziranih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine Općine Novo Sarajevo, Udruženje boraca Patriotska liga – organizatora otpora-veterana rata Općine Novo Sarajevo i Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih boraca HVO Sarajevo.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related