Ukrasi Muftijstva travničkog: 125 mekteba i vrhunski rezultati

Travnik, smješten u srcu Bosne i Hercegovine, poznat je kroz historiju kao grad 77 vezira i mjesto rođenja bosanskohercegovačkog nobelovca Ive Andrića. Ovaj grad, koji je skoro 150 godina bio prijestolnica Bosanskog ejaleta, krasi i vrijedna i lijepo odgojena omladinom koja redovno dolazi u džamije i mektebe.

Brojni su primjeri takvih džemata, a ta omladina ispisala je nove lijepe redove o Travniku, te postala ponos i dika ovoga bosanskohercegovačkog gradića, ali i naše domovine i cijele Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Obišli smo mekteb u džematu Mosor, koji je udaljen svega šest kilometara od centra Travnika. On je jedan od najmanjih mekteba po broju polaznika na nivou Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Travnik, a također i Muftijstva travničkog na čijem području se nalazi 125 mekteba.

S ovom djecom radi Ahmed ef. Šehić, koji se trudi da polaznike u mektebu poduči što više o vjeri, a samim tim i lijepom načinu života.

U prošloj 2019/2020. mektebskoj godini u ovom mektebu bilo je upisano 24 polaznika, od kojih je njih 16 učilo u Kur'anu te četvero Sufaru, a na početku 2020./2021. mektebske godine upisana su 22 polaznika.

– Procenat obuhvaćenosti djece osnovnoškolskog uzrasta mektebskom poukom iznosi 90 posto, a redovnih polaznika u odnosu na ukupan broj upisanih je oko 80 posto – priča za Preporod.info ef. Šehić.

S ovim muallimom razgovarali smo o aktivnostima koje imaju tokom cijele mektebske godine, a povod posjete Travniku i jednom od džemata je manifestacija koju organizira Uprava za vjerske poslove pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH pod nazivom “Dani mekteba”. Inače, veliki doprinos ovom događaju, osim direktora Ismaila ef. Smajlovića, posebno je dao dr. Enes ef. Svraka, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade pri Upravi.

– Kao u skoro svim našim sredinama tako i u našem džematu posljednjih godina vidljiv je pad nataliteta, što se odražava i na ukupan broj upisane djece na mektebsku pouku. Mektebska pouka se izvodi u dvije odvojene grupe, mlađi i stariji uzrast, četiri dana u sedmici, odnosno po tri dana sa svakom grupom sa 15 časova sedmično. Iako mali mekteb po broju polaznika, na osnovu rezultata na završnim ispitima naših polaznika i rezultatima sa mektebskih takmičenja na svim nivoima, unutar Islamske Zajednice u BiH u posljednjih pet mektebskih godina, naš mekteb se može svrstati u jedne od boljih na području Muftijstva travničkog. Kada je u pitanju rad sa polaznicima, koji su redovni i odlični te iskazuju želju za dodatnim znanjem i predstavljanjem mekteba i džemata na raznim takmičenjima za polaznike mekteba, sa njima radim još jedan dodatni dan u sedmici, mimo rasporeda za mektebsku pouku. Od tih rezultata izdvajam da su polaznici našeg mekteba u posljednjih pet mektebskih godina tri puta bili ekipni pobjednci mektebskog takmičenja na nivou Medžlisa IZ-e Travnik ( 2015., 2018. i 2019. god.), te drugo i treće mjesto (2017. i 2016.godine – priča nam ef Šehić.

Posebno je izdvajio rezultate polaznika ovog mekteba, Have i Merzuka Lepir. 

– Hava Lepir je trenutno polaznica završnog razreda I nivoa mektebske pouke, a u proteklom periodu je iz tri različite kategorije dolazila do finalnog takmičenja na nivou Rijaseta, gdje je ostvarila veoma zapažene rezultate – 2. mjesto 2016. godine u kategoriji “Kiraet – mlađi uzrast”, 3. mjesto  2018. god. u kategoriji “Test općeg znanja (TOZ) mlađi uzrast i 5. mjesto 2019. godine u kategoriji “Kiraet stariji uzrast”.  Merzuk Lepir, koji je završio mektebsku pouku u našem džematu u protekloj mektebskoj godini osvojio je 2. mjesto 2018. godine u kategoriji TOZ stariji uzrast, da bi u istoj kategoriji slijedeće 2019. godine osvojio 1. mjesto na nivou Rijaseta IZ-e u BiH, uz napomenuo da bi se došlo do finalnog takmičenja na nivou Rijaseta, potrebno je biti pobjednik na dva niža nivoa (Muftiluk i Medžlis) – pojašnjava nam ef. Šehić.

Navodi i da su polaznici ovog mekteba ostvarili su veoma zapažene rezultate i na takmičenju HIND, u učenju određenih kur'anskih sura napamet, koje se posljednjh godina održava na području Muftijstva travničkoga, gdje su po broju učesnika finalnih takmičenja i osvojenim mjestima među najboljim džematima.

U kategoriji Amme džuz osvojili su 3. mjesto, učenju sure El-Kehf također 3. mjesto, sure Jasin 2. i 3. mjesto, te sure El-Mulk 1. i 2 puta 3. mjesto. 

– Sa trudom, radom i zalaganjem mene kao muallima, upornošću roditelja i redovnim dolaskom polaznika mektebske pouke, došli su i sami razultati, na čemu sam zahvalan Gospodaru svjetova što nam je to omogućio, a zatim roditeljima i polaznicima. Rad i zalaganje jednog dana će se isplatiti u svakom smislu, ne možda odmah, ali doći će vrijeme za to. Treba nastaviti raditi i biti uporan u svome poslu i preuzetim emanetima, a poslije toga, ako Bog da, doći će i uspjeh, nakon kvalitetnih priprema, koji će biti vrijedan tog truda, što je bio slućaj i kod nas – kaže ef. Šehić.

Za djecu koja pred njim uče ima samo riječi hvale. Odgovorni su, predani i vole da dolaze u mekteb. Pored znanja kojim ih nesebično napaja, ovaj muallim želi da ih poduči što više vjeri u Boga, Jednog i Jedinoga. 

– Moji ciljevi kao muallima na našoj najznačajnijoj misiji u radu sa polaznicima jesu da djeca koju poučavam na mektebskoj pouci shodno nastavnom planu i programu steknu što više znanja o našoj vjeri i njenim propisima, da savladaju Kur'ansko pismo – sufaru i steknu navike da uče Kur'an u svojim domovima, da kod sebe izgrade moralno-odgojne osobine i vrijednosti, te da naučeno primijenjuju u praksi, ako Bog da u budućnosti, kada budu stasavali u mladiće i djevojke.

Također, želim da budu prvenstveno, dobri ljudi, koji će, od strane svojih roditelja i sa mektebske pouke, ponijeti sa sobom u život dobar odgoj u duhu naše vjere i tradicije, da izgrade svijest o pripadnosti svome džematu i našoj Islamskoj zajednici, da budu od onih koji će ako Bog da redovno obavljati namaze i budu ti koji će se družiti sa Allahovom Knjigom i uzimanjem pouka i poruka potrebnih za sretan život, kako na ovom, tako i na Vječnom svijetu – istaknuo je ef. Šehić. 

Ahmed ef. Šehić, rođen 15. novembra 1986. godine u Travniku, Višnjevo. Osnovnu školu “Mehurići” završio 2001. godine, a Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku je završio 2005. godine. Od 1. jula 2007. godine radi kao imam, hatib i muallim u džematu Mosor, MIZ-e Travnik.  

O kakvom je muallimu riječ govore njegovi rezultati. Naime, četiri puta je proglašavan za najuspješnijeg muallima na području MIZ Travnik ( 2015., 2016., 2018. i 2019.). U mektebskoj 2017/2018. godinu osvojio je treće mjesto na Konkursu za najuspješnijeg muallima Muftijstva travničkog, da bi slijedeće 2018/2019. mektebske godine dobio priznanje i plaketu “Kasim ef. Mašić”  za najuspješnijeg muallima na području Muftijstva travničkog.

(A.N./Preporod.info)