Ulična umjetnost na točkovima: Šareni minibusevi neizostavni dio Dakara

Date:

Šareno obojeni minibusevi poznati pod nazivom “car rapide” u Dakaru, glavnom gradu Senegala, postali su neizostavni dio javnog prevoza, a smatraju se i “dinamičnim” elementom ulične umjetnosti.

Minibusevi su jedno od najčešćih prevoznih sredstava u senegalskoj prijestolnici, a zbog šarenog dekora su postali i jedan od simbola najzapadnijeg kontinentalnog grada u Africi.

Zbog njihove brzine kretanja kroz gradske gužve minibuseve u Dakaru zovu “car rapid”, a njihov najzanimljiviji dio su ukrašena stakla na prozorima.

Motivi na minibusevima su najčešće religijskih sadržaja, a natpisi na njima nerijetko otkrivaju društveni i politički milje iz kojeg dolazi vlasnik prevoznog sredstva.

Poput njujorških žutih taksija ili londonskih crvenih autobusa, minibusevi, koji postaju simboli Dakara, ukrašavaju mnoge suvenire od privjesaka za ključeve do magneta, a prodaju se i modeli različitih veličina.

Autobusi javnog prevoza koje osigurava grad su nedostatni da zadovolje potrebe domaćeg stanovništva i turista, zato se na svakom kraju grada mogu vidjeti privatni “car rapidi”. Ovi minibusevi nemaju zvaničnih stanica, već se kroz grad kreću s otvorenim stražnjim vratima na koja putnici mogu “uskočiti” gdje god ga sretnu.

“Saviem-Renault SG2 Fourgon”, koji je proizveden u Francuskoj ‘60-ih, dobio je potpuno novo lice kada je u Senegal došao 1975. godine, prenosi AA.

Ova vozila, koja prvobitno nisu imala prozor i sjedišta, postepeno su postala neizostavni dio grada. Minibusi, s dodanim i obojenim prozorima i sjedištima u posljednjoj fazi, poprimili su današnji naziv “car rapide”.

Tridesetsedmogodišnji Musa Diop, koji je umjetnost farbanja minibuseva naučio od oca svog prijatelja, ukrašava prevozna sredstva od 14. godine.

“Ako pažljivo pogledate, svaki ‘car rapide’ ima tragove svog vlasnika”, rekao je Diop.

Jedan “car rapide” je izložen u muzeju u Parizu od 2016. godine, s oznakom “remek-djelo ulične umjetnosti”.

Klima i konfor prilikom vožnje su nešto što ovi minibusevi ne nude. Njihova glavna odlika je jefin i brz prevoz, a putnici se tokom ljetnih 45 stepeni Celzijusa rashlađuju vjetrom kroz otvorena vrata i prozore.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related