Umjesto rođendanske proslave djevojčice novac uvakufile za izgradnju džamije i IKC-a u Sisku

Date:

U Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Sisak dvije djevojčice, sestre Maida (10 godina) i Alina Tatarević (8) odlulile su da se odreknu priređivanja rođendanske proslave kako bi novac izdvojen za tu namjenu uvakufile za izgradnju džamije i IKC-a u Sisku.

Nedavno je slično postupio i učenik 6. razreda Ensar Abdii, kada je svoju štednu kasicu donio u mekteb kako bi sav ušteđeni novac uvakufio za džamiju u izgradnji.

– U Medžlisu Sisak osjetili smo ponosne, emotivne i sretne trenutke ispunjenosti u srcu i duši jer iskreni nijjet je ono što pokreće i motivira svakog muallima i muallimu u podučavanju djece islamskim vrijednostima, a to je da islamske vrijednosti mektepski polaznici pretoče i primjene u životnu praksu, stil i način života što bi bio i najbolji rezultat uloženog truda, rada i energije svakog muallima – navodi glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić.

Dodao je da je svaki muallim posebno sretan i ispunjen i kada mu mektepski polaznik prilikom susreta na ulici i javnom prostoru ponosno nazove selam, ophodi se sa kulturom poštovanja, kada se dijete pohvali da je počelo svakodnevno obavljati namaz, postiti prvi Ramazan, dolaziti na džumu, teraviju ili davati svoju prvu sadaku itd.

Crnkić napominje da su to su posebni trenuci sreće koje ispunjavaju srce svakog muallima poput trenutaka sreće roditelja koje uživa gledajući dijete kako živi islamske vrijednosti u svome životu.

– Nakon geste njenih učenika, srce muallime bilo je ponosno i ispunjeno jer je doživjelo trenutak da posvjedoči kako se mektepska lekcija o darežljivosti, davanju i trošenju u hajr djela, na najkonkretniji i najplemenitiji način primjenilo u praksu iako su djeca mlađeg uzrasta i zasigurno da im je obilježavanje rođendana još uvijek zanimljivo, zabavno i da to jedva priželjkuju ali njihova radost i nestrpljivo iščekivanje završetka džamije je iznad svega toga zbog čega nisu ni najmanje bile tužne da učine ovo plemenito djelo dobrovoljno i sa zadovoljstvom – ističe glavni imam Siska.

Dodao je i da roditelji nisu mogli skriti svoje uzbuđenje zbog samoinicijativnog dobrog djela njihovih kćerki te su priredili rođendansku tortu i slastice kako bi počastili svoje prijatelje u mektebu i na taj način obilježavanje rođendana pretvorili u obiljaževanje ovog mubarek djela, a to je uvakufljenje njihovih 200 eura za džamiju u Sisku.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related