Umjesto vakcina BiH dobila nove uslove, a građani čekanje

Date:

Niko u Bosni i Hercegovini ne zna kada će početi vakcinacija kako bi se stanovništvo zaštitilo od korona virusa. Broj oboljelih u našoj zemlji zadnjih dana porastao je, bez obzira na epidemiološke mjere koje su uvedene kako bi se smanjila cirkulacija virusa.

Ono što je sigurno jeste da u februaru u BiH neće doći ni jedna doza vakcina, upitno je da li će se to desiti u martu, a april se spominje kao novi rok nabavke.  

Predstavnici institucija BiH, COVAX-a i Pfizera sutra će održati sastanak na kojem će bh. vlastima biti prezentovani nedostaci u traženim uslovima koji su razlog zbog kojeg u našu državu do daljnjeg neće stići prva pošiljka od 23.400 doza vakcine Pfizer/BioNTech. Za kašnjenje vakcina iz COVAX programa, nadležni u našoj zemlji krive dobavljače.

U utorak, COVAX je obavijestio BiH da nisu ispunjeni svi uslovi, jer prema Pfizerovoj dubinskoj analizi, naša država nije izvršila sve obaveze koje se tiču sporazuma o naknadi štete i odgovornosti, jer se smatra da postoje pravni ili finansijski rizici u vezi s mogućim obeštećenjima koja mogu nastati.

Iz COVAX-a su 23. februara naveli kako su se uslovi promijenili, te da Pfizer kao proizvođač hoće direktno da razgovara sa našom državom. Ne samo s našom, nego sa svima kojima će vršiti isporuku unutar COVAX mehanizma.   

Inače, COVAX mehanizam oformila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije, pripravnosti na epidemiju (CEPI). Cilj mehanizma je da osigura ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta. 

Kako su ranije kazali iz Ministarstva civilnih poslova BiH koje je nadležno za nabavku vakcina, s obzirom da naša zemlja nema državno ministartsvo zdravstva, BiH je potpisala ugovor sa COVAX-om u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza cvakcina AstraZeneca i 23.000 doza akcina Pfizer-BioNtech. Za tu namjenu je BiH platila više od 10,5 miliona dolara. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio da država ispunjava uslove za prihvat vakcina protiv korona virusa. 

– Moj stav je da Pfizer želi da kupi vrijeme, da te vakcine želi da proda drugima po sasvim drugim cijenama od onih koje smo mi platili –  dodao je Tegeltija. Tvrdi i da je Bosna i Hercegovina platila 1.230.000 doza vakcina i da očekuje da oni koji su se obavezali treba da poštuju te ugovore. 

On je rekao da je otežavajuća okolnost za BiHu cijelom tom procesu to što je ugovorom koji je potpisan u septembru prošle godine definisano da se za isporuke tih vakcina kao krajnji rok navodi kraj prvog kvartala ove godine. 

Nabavka vakcine portiv korona virusa, bila je i glavna tema jučerašnje sjednice Vijeća ministara BiH. Ministri su stave kako je država “učinila sve da bi dobila vakcine”. O ovoj temi dan prije raspravljao je i Parlament Federacije BiH.  

Iz Sindikata zdravstva Federacije BiH poručili su da su vlasti morale brže reagovati i da je cijeli proces nabavke odrađen traljavo. Nije se, kažu, trebalo ograničiti samo na nabavku vakcina preko mehanizma COVAX. 

– Ako već idu u COVAX mehanizam, onda su trebali da idu i u posebne ugovore sa proizvođačem vakcina. To bi omogućilo da već u decembru krenemo sa vakcinacijom – kazao je za Preporod.info predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine, Rifat Rijad Zaid. 

S druge strane, RS, jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, izvršila je vakcinaciju zdravstvenog osoblja ruskom vakcinom Sputnjik V, sa prvih 2000 doza koje su nabavili putem interventnog uvoza. Ova vakcina nema dozvolu Svjetske zdravstvene organizacija (WHO) i Evropske agencije za lijekove (EMA). 

U ovom bh. entitetu očekuju da do kraja februara dođe još 100 hiljada naručenih doza ruske vakcine. Osim toga, zvaničnici RR-a ranije su objavili kako imaju i potpisan predugovor za nabavku vakcina sa kineskim Sinopharmom. Ni ovu vakcina nisu odobrili Svjetska zdravstvena organizacije i Evropska agencija za lijekove. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related