Umra – nagrada za najbolje

Date:

 Mreža mladih Medžlisa islamske zajednice Vitez – džemat Vitez, u sklopu svojih mnogobrojnih aktivnosti već treću godinu zaredom organizuje zimsku i ljetnu školu Islama, a nagrada za osvojeno prvo mjesto je Umra.

Škola islama je ideja nastala u krugu Mreže mladih džemata Vitez. Koncipirana je na sedmičnim predavanjima koje vodi glavni imam MIZ Vitez, Omer ef. Sikira. Jedna sezona Škole traje tri mjeseca, a obrađuju se razne islamske teme. Do sada su uspješno završene dvije sezone Škole gdje su polaznici usvajali znanje iz tema: „Tefsir kratkih Kur'anskih sura“ u prvoj, tema „Taharet i ibadat“ u drugoj, te „Islamsko bračno pravo“ u ovoj sezoni.

 -U toku je Zimska škola islama 2019/2020 gdje imamo 30 polaznika. Predavanja se održavaju nedjeljom iza akšam namaza u mektebskoj učionici džemata Vitez. Do sada su naše polaznice iz prethodne dvije sezone, Zerina Zlotrg i Aiša Pezić, osvojile Umru kao nagradukazali su iz Mreže mladih MIZ Vitez. 

Također su zanimljivi i kriteriji za prijavu koje su naveli iz Mreže mladih MIZ Vitez: da ste minimalno 9. razred osnovne škole, da niste svršenik jedne od medresa, te da ranije niste osvajali prvo mjesto u Školi Islama. Polaznici imaju pravo na ukupno dva izostanka u cijeloj sezoni. 

-Ovo je bio unikatan projekat Mreže mladih MIZ Vitez-džemat Vitez u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali vidimo da se ove godine proširila ideja na još neke medžlise i muftijstva Islamske zajedenice. Drago nam je da možemo biti dobar primjer drugima sa hairli projektima-ističu iz Mreže mladih Vitez.  

Ovogodišnja Škola Islama se završava 23.2.2020. godine kada će polaznici raditi pismeni test, te će najuspješniji polaznik će biti nagrađen Umrom. 

J. Jašarević/Preporodinfo

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related