UN apeluje na donatore da pruže pomoć Jemenu

Date:

Predsjednik UN-a za humanitarnu pomoć Mark Lowcock urgirao je kod zalivskih zemalja da pokažu solidarnost narednog ponedjeljka kada svjetska organizacija zatraži 3,85 milijardi dolara za humanitarne operacije u Jemenu u 2021. godini  da spriječe katrastrofu “stvorenu ljudskom rukom”.

Ujedinjene nacije opisuju situaciju u Jemenu kao najveću svjetsku humanitarnu krizu u kojoj je ugroženo 80 posto stanovništva te zemlje. Lowcock je upozorio da, ukoliko svjetska organizacija ne dobije obećani novac na donatorskoj konferenciji u ponedjeljak, “mi ćemo biti svjedoci najteže gladi kakva decenijama nije viđena”.

U 2018 i u 2019. Ujedinjene nacije spriječile su epidemiju gladi u Jemenu zahvaljujući dobroj finansijskoj pomoći, u kojoj su učestvovali veliki donatori kao što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt, kazao je Lowcock.

Vojna koalicija pod saudijskim vodstvom intervenirala je u Jemenu u 2015. pružajući podršku vladinim snagama u borbi protiv proiranske grupe Houthi. Zvaničnici UN-a pokušavaju oživjeti mirovne poregovore za okončanje rata, dok su patnje te zermlje  pogoršane ekonomskim i valutnim kolapsom i pandemijom COVID-19.

– Ovo je katastrofa u potpunosti stvorena ljudskom rukom – izjavio je Lowcock, prenosi Reuters.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related