UN CEDAW osudio propust BiH u podršci preživjelim ratnog seksualnog nasilja

Date:

UN Komitet za eliminaciju diskriminacije žena (UN CEDAW) osudio je propust Bosne i Hercegovine u podršci preživjelim ratnog seksualnog nasilja.

UN CEDAW donio je 19. jula ove godine prvu odluku protiv Bosne i Hercegovine, potvrđujući da je “rodno zasnovano nasilje nad ženama oblik diskriminacije i torture”.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Komitet je pozvao državu da pruži izravnu podršku preživjelim ratnog seksualnog nasilja. Ovo je historijska odluka, prva koja imenuje BiH odgovornom, kao i prva koja priznaje patnju preživjelih seksualnog nasilja.

Odluka UN CEDAW potaknuta je slučajem zastupanim od TRIAL International, u kojem država Bosna i Hercegovina preživjeloj nije omogućila nepristranu i učinkovitu istragu te zagarantovala pravednu i odgovarajuću naknadu.

– Još jedna odluka važnog međunarodnog tijela za zaštitu ljudskih prava potvrđuje da se u BiH još neefikasno radi na zaštiti prava preživjelih ratnog seksualnog nasilja. Sve više osnaženih preživjelih voljne su pravdu tražiti na međunarodnom nivou, prethodno iscrpivši sve pravne mogućnosti na domaćem nivou – naglasila je pravna savjetnica TRIAL International Lamija Tiro.

Odluka UN CEDAW nije ograničena samo na taj slučaj, zastupan od TRIAL International.

Komitet također poziva BiH da osigura brze, nepristrane i učinkovite istrage u svim predmetima rodno zasnovanog nasilja, posebno u predmetima ratnog seksualnog nasilja.

Također je naglasio iznimnu važnost osiguranja odštete i drugih oblika reparacija preživjelima. UN CEDAW u odluci posebno je naglasio da zahtjevi preživjelih za naknadu štete za seksualno nasilje ne mogu podlijegati zastarama.

– Ova odluka je jasna poruka od Ujedinjenih nacija bh. vlastima da poštuju međunarodne obaveze te blagovremeno i adekvatno odgovore na zahtjeve preživjelih ratnog seksualnog nasilja, kao jedne od najranjivijih grupa u Bosni i Hercegovini – istakao je Philip Grant, izvršni direktor TRIAL International.

TRIAL International nevladina je organizacija koja se bori protiv nekažnjivosti počinitelja najtežih međunarodnih zločina i podržava žrtve u njihovoj borbi za pravdu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related