UN i EU pozvali na donacije za humanitarnu pomoć Sirijcima

Date:

Ujedinjene nacije (UN) i Evropska unija (EU) pozvali su međunarodnu zajednicu da donira izdašnu pomoć za više od 13 miliona Sirijaca kojima je u toj zemlji i regionu potrebna hitna humanitarna pomoć, javlja Anadolu Agency (AA).

UN i EU su organizirali online donatorsku konferenciju pod nazivom “Podržati budućnost Sirije i regije“, a generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je u uvodnom govoru kazao da je tokom deset godina rata u Siriji ubijeno stotine hiljada ljudi, a da su milioni Sirijaca suočeni sa ranjavanjem, siromaštvom i glađu.

Guterres je također, kazao kako je polovica sirijske populacije raseljena, a kako polovica djece u toj zemlji znaju samo za rat, a kako je dva miliona mališana u izbjeglištvu.

– Situacija u Siriji je sve teža. Hitna humanitarna pomoć je potrebna za 13 miliona Sirijaca. To je za 25 posto više u odnosu na prošlu godinu. Većina stanovništva Sirije je suočena s glađu. Pomoć je potrebna i za 10,5 miliona Sirijaca u zemljama te regije. Sirijska ekonomija je uništena, a pandemija COVID-19 dodatno je otežala stanje. Polovica porodica su ostale bez primanja. Devet od deset Sirijaca živi u siromaštvu – kazao je Guterres.

Guterres je dalje kazao da je većina Sirijaca izgubila vjeru da međunarodna zajednica može zaustaviti rat u toj zemlji, a da on lično vjeruje da je to još uvijek moguće postići u saradnji sa stranama iz Sirije.

Visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borell kazao je da je u proteklih deset godina rata u Siriji ubijeno najmanje 400.000 ljudi, a kako se još toliko vodi kao nestale osobe.

Ukazujući na nove sukobe u Siriji, Borrell je kazao kako je potrebno obnoviti mirovni proces u Ženevi i pokazati spremnost na nove ideje koje bi mogle spriječiti da i naredna decenija prođe u sukobima i beznađu.

Ističući kako režim Bashara al-Assada i njegovi saveznici trebaju prihvatiti ponude u okviru rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i kako će u tom slučaju biti moguće govoriti o političkom rješenju sirijske krize.

– Evropska unija je jasno poručila da nema normalizacije sve dok traje nasilje. Nemoguće je normalizaciju postići izborima koje Assad organizira. Režim trenutno ne obećava budućnost narodu Sirije, niti gradi regionalnu sigurnost. Zato pozivamo režim i njegove saveznike da promijene kurs, okončaju nasilje i konstruktivno se uključe u mirovni proces pod okriljem UN-a – poručio je Borrell.

O je najavio da će EU i dalje pomagati sirijskom narodu u zemlji i izbjeglištvu te je podsjetio da je za 2022. godinu već obećano 560 miliona eura takve pomoći.

– Danas sa ove konferencije tražimo velikodušne  donacije. Tako u određenoj mjeri možemo ublažiti bol sirijskog naroda – poručio je Borrell.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related