UN izrazio duboku zabrinutost zbog vojnog udara u Mijanmaru

Date:

Michelle Bachelet, visoka povjerenica Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava, izrazila je duboku zabrinutost zbog vojnog puča u Mijanmaru, javlja Anadolu Agency (AA). 

U pisanoj izjavi Bachelet je osudila vojni puč u toj zemlji.

Ističući zabrinutost zbog izvještaja o privođenju najmanje 45 ljudi, uključujući i zastupnike, Bachelet je pozvala na njihovo hitno puštanje na slobodu. 

Ukazala je na uznemirujuće izvještaje o napadima na novinare u toj zemlji te ograničenja na internetu i društvenim mrežama, koja, kako je kazala, predstavljaju ograničavanje pristupa informacijama i slobode izražavanja. 

Pozivajući mijanmarsku vojsku da poštuje izborne rezultate, Bachelet je naglasila da je ozbiljno zabrinuta zbog situacije u zemlji nakon smjene civilne vlade i samovoljnog hapšenja desetaka političkih funkcionera, aktivista za ljudska prava i novinara.

Pozvala je i vojsku da se pridržava međunarodnog prava i da ne upotrebljava pretjeranu silu, a međunarodnoj zajednici poslala poziv da bude solidarna s narodom Mijanmara.

Hapšenjem državnog vrha vojska Mijanmara rano jutros je izvršila državni udar i preuzela vlast u zemlji.

Glasnogovornik vladajuće Nacionalne demokratske unije (NLD) Myo Nyunt je potvrdio da je uhapšena čelnica ove zemlje Aung San Su Kyi te drugi vodeći kadrovi te stranke.

Kako je saopštila vojska, od jutarnjih sati zemlju vodi načelnik Generalštaba Mijanmara Min Aung Hlaing, a puč je, kako su naveli, izvršen nakon navodnih prevara na izborima 8. novembra prošle godine.

Brojne države, kao i Ujedinjene nacije, osudile su vojni udar.

Vojska je saopštila da je u zemlji proglašeno vanredno stanje, a da će Mijanmarom na godinu upravljati vojni vrh.

Vladajuća partija je pozvala narod da se usprotivi preuzimanju vlasti vojske te ne dopusti povratak vojnoj diktaturi.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related