UN: Neselektivni napadi na civile i medije su kršenje međunarodnog prava

Date:

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog izraelskog napada na zgradu u Gazi u kojoj su bili smješteni i uredi više međunarodnih medijskih kuća. 

– Generalni sekretar je uznemiren viješću da su izraelske zračne snage srušile neboder u kojem su bili i uredi međunarodnih medija – naveo je u saopćenju glasnogovornik Generalnog sekretarijata UN-a Stephane Dujjaric, javlja Anadolija

Ističući kako je generalni sekretar UN-a zgrožen vijestima o rastu broja civilnih žrtava na Bliskom istoku, Dujjaric je naveo kako se ta zgroženost odnosi i na jučerašnji masakr u kojem je u jednoj kući ubijeno osmero djece i dvije žene.

Iz UN-a su također poručili kako su neselektivni napadi na civile i medije kršenje međunarodnog prava i kako se moraju izbjegavati pod svaku cijenu.

Prethodno je Dujjaric objavio i saopćenje u kojem je Guterres pozvao sve strane na Bliskom istoku na okončanje sukoba.

– Aktuelne tenzije su, nažalost, dovele do stradanja velikog broja civila, uključujući i djecu. Ovi sukobi mogu izazvati sigurnosnu krizu koju neće biti moguće kontrolirati – poručili su iz UN-a, prenosi Fena.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related