UN: Oko 12,4 miliona civila u Afganistanu suočeni s akutnom nesigurnošću u hrani

Date:

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da se 12,4 miliona civila u Afganistanu suočava s akutnom nesigurnošću u snabdijevanju hranom zbog oružanih sukoba, visokih cijena hrane i pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica Svjetskog programa za hranu pri UN-u (WFP) Elisabeth Byrs izjavila je na sedmičnoj konferenciji za medije u Ženevi da je prehrambena kriza u Afganistanu dostigla alarmantan nivo.

-Pandemija COVID-19 u Afganistanu pretvorila se iz zdravstvene u prehrambenu krizu i puko preživljavanje. Socioekonomske posljedice virusa pogađaju najugroženije zajednice kako u gradskim tako i u ruralnim područjima-, rekla je Byrs.

Naglasila je kako je stoga ljudima u Afganistanu hitno potrebno osigurati pomoć u hrani.

-U drugoj polovici 2020. godine WFP-u je potrebno osigurati fond od 53 miliona dolara kako bi se stanovništvu Afganistana pružila humanitarna pomoć u cilju spašavanje života-, kazala je Byrs.

Glasnogovornica Međunarodnog fonda za djecu pri UN-u (UNICEF) Marixie Mercado izjavila je također da mnoga djeca u toj zemlji pate od neuhranjenosti.

-Naši najnoviji podaci pokazuju da je broj djece mlađe od pet godina koja pate od pothranjenosti, opasne po život, porastao sa 690 hiljada u januaru na 780 hiljada u maju. Porast od 13 posto u ovom kratkom periodu veoma je zabrinjavajući-, kazala je Mercado.

Istakla je da su djeca koja se suočavaju s akutnom nesigurnošću u snabdijevanju hranom posebno podložna raznim oboljenjima, zbog čega im je potrebno osigurati poseban medicinski tretman.

Dodala je da su duboko zabrinuti da bi se trenutna humanitarna kriza u Afganistanu mogla dodatno pogoršati.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related