UN osudio incidente u Bosni i Hercegovini i Srbiji i pozvao na sprječavanje njihovog ponavljanja

Date:

U saopćenju za medije glasnogovornica Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava jučer je, 14. janara (Ženeva), izrazila zabrinutost Komesarijata i osude nedavnih incidenate u gradovima Bosne i Hercegovine i Srbije.

– Duboko smo zabrinuti nedavnim incidentima u Bosni i Hercegovini i Srbiji pri kojima pojedinci veličaju stravične zločine i osuđene ratne zločince, ciljaju određene zajednice govorom mržnje, i, u nekim slučajevima, direktno potiču na nasilje – kazala je Throssell.

Glasnogovornica je istakla mjesta u Bosni i Hercegovini i Srbiji u kojima su se incidenti dogodili, te vrijeme i način, što je uključivalo „velike grupe ljudi koji su uz bakljadu uzvikivali ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića ili pjevanje nacionalističkih pjesama pozivajući na zauzimanje raznih lokacija na području bivše Jugoslavije“. Pri tome je istakla da su pri jednom od incidenata pojedinci pucali iz oružja prolazeći pored džamije.

– Bojazan je te rizik da će se takve radnje – potaknute kontinuiranom huškačkom politikom, nacionalističkom retorikom i govorom mržnje određenih političara – sve više nastaviti u 2022., godini, s obzirom da je ovo godina kada bi se trebali održati izbori u Srbiji u aprilu, a potom i u oktobru u Bosni i Hercegovini, gdje je političko okruženje već izrazito napeto – kazala je Throssell.

Napominjući da su se neki incidenti desili u mjestima u kojima su se dogodili stravični zločini, kao u Prijedoru i Foči, kazala je da je to uvreda za preživjele uključujući i povratnike.

– Kao što smo više puta naglasili, negiranje genocida i drugih stravičnih zločina te slavljenje ratnih zločinaca na Zapadnom Balkanu ističu neuspjeh u sveukupnom suočavanju sa prošlošću – istakla je ona.

Također, Throssell je podsjetila na potrebu da se vlasti u Bosni i Hercegovini i Srbiji pridržavaju svojih međunarodnih obaveza u pogledu ljudskih prava kako bi osigurali pravo na istinu, pravdu i obeštećenje. Pri tome, pozivaju se vlasti da se suzdrže od bilo kakvog zagovoranja nacionalne, rasne ili religijske mržnje te takve pojave da osude.

– Između ostalog, države koje su članice Međunarodnog saveza za civilna i politička prava – uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu – dužne su osigurati da poticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje bude zabranjeno i zakonom i u praksi. Pored toga, svi počinitelji i poticatelji takvih radnji moraju odgovarati – dodaje Throssell.

Glasnogovornica Throssel je naglasila ulogu političkih i religijskih lidera u odlučnom i brzom odgovoru protiv netolerancije, diskriminacijskih stereotipa i govora mržnje. Dodala je da su ohrabreni time da su visoki zvaničnici političari, ali i religijski lideri brzo reagovali u osudi takvih incidenata, kao i time da je policija započela istrage.

– Ozbiljni incidenti poput ovih trebaju biti istraženi brzo, efektno i nepristrasno, kako bi se spriječilo da budu ponovljeni i ustaljeni te, također, da bi se potaknulo povjerenje javnosti u vlasti i institucije te između zajednica, što je suština u izgradnji socijalne kohezije i mirnih društava – poručila je glasnogovornica Throssell.

(Hasan Hasić/ Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related