UN pozvao na istragu nakon izvještaja o grčkom protjerivanju migranata nazad u Tursku

Date:

Komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) reagirao je na izvještaje o potiskivanju migranata i azilanata nazad u susjednu Tursku te su zatražili provedbu istrage o toj praksi.

Glasnogovornik UNHCR-a Babar Baloch u Ženevi je kazao da ta UN-ova organizacija dobija sve više izvještaja o protjerivanju nazad migranata i azilanata ka Turskoj.

Ističući kako UNHCR ima saznanja da se grupe migranata i azilanata i po dolasku u Grčku u grupama tjeraju nazad u Tursku preko mora i kopnene granice, Baloch je kazao da grčke snage i sa granice tjeraju migrante koji žele ući u tu zemlju.

– Pozivamo grčke vlasti da istraže te tvrdnje. UNHCR u kontaktu sa vladom Grčke konstantno izražava zabrinutost po tom pitanju i pozvali smo na istragu na bazi medijskih izvještaja i svjedočenja očevidaca. Uprkos tome, i dalje dobijamo sve više sličnih dojava, posebno sa morske granice – kazao je Baloch.

Naglasivši da svaka zemlja ima pravo i obavezu štititi vlastitu granicu, Baloch je kazao da izvještaji koje UNHCR dobija ukazuju na to da Grčka trenutno krši svoje međunarodne obaveze i dovodi ljude u ozbiljnu opasnost.

– Pozivamo Grčku da poštuje međunarodna ljudska prava i standarde zaštite migranata i izbjeglica – poručio je Balosh.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) jučer je također izrazila zabrinutost zbog izvještaja o vraćanju i kolektivnom protjerivanju migranata iz Grčke, u nekim slučajevima i nasilnim putem.

Iz IOM-a su također naveli da bi se zemlje trebale suzdržati od deportacija tokom krize izazvane pandemijom COVID-19, ali da bi mogle nastaviti s procesom dobrovoljnog povratka.

– Međunarodna organizacija za migracije poziva grčke vlasti da istraže ove navode i svjedočenja ljudi koji su primorani da pređu grčko-tursku granicu – poručili su iz IOM-a.

(AA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related