UN pozvao vjerske lidere na aktivniju ulogu u borbi protiv COVID-19

Date:

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je vjerske lidere da učestvuju u borbi protiv nove vrste koronavirusa (COVID-19).

U videoporuci Guterres je zahvalio vjerskim vođama koji su podržali poziv na globalno primirje i rekao da oni mogu imati veću ulogu u borbi protiv epidemije koronavirusa. 

Pozivajući vjerske vođe da upozore društva na posljedice i štetne poruke nasilja, ksenofobije i rasizma, Guterres je također pozvao da osudi sve veće nasilje nad ženama i djevojčicama tokom epidemije. 

Guterres je također pozvao vjerske vođe da ohrabre žene i potiču da one budu zastupljene jednako na svim područjima. Također ih je pozvao da podrže provođenje mjera koje je Svjetska zdravstvena organizacija postavila u skladu mjera protiv širenja koronavirusa, a u kontekstu njihove primjene tokom vjerskih aktivnosti. 

Podsjetivši da su milioni učenika morali prekinuti obrazovanje zbog epidemije, Guterres je izjavio da bi vjerske vođe također trebali podržati napore u rješavanju problema na polju obrazovanja.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related