UN: U protekle tri godine ubijeno više od hiljadu boraca za ljudska prava

U Ženevi je danas počela 40. sesija Vijeća Ujedinjenih nacija za ljudska prava, a prvi čovjek UN-a u uvodnom izlaganju je istakao da su ljudska prava ugrožena širom svijeta.

“Bez obzira na sve, ne gubim nadu. Širom svijeta postoje i snažni pokreti za borbu za ljudska prava i socijalnu pravdu”, kazao je Guterres.

Guterres se u uvodnom izlaganju nije dotakao brutalnog ubistva novinara Jamala Khashoggija koje se u dogodilo prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Ističući kako je retorika mržnje i neprijateljstva prema muslimanima u porastu, Guterres je kazao da je na čelo borbe protiv takvih pojava imenovao njegovog savjetnika za prevenciju genocida Adama Dienga.

Komentirajući i problem klimatskih promjena, Guterres je kazao da više od 90 posto urbane populaciju u svijetu udiše nesiguran vazduh, a da je sedam miliona ljudi umrlo od posljedica zagađenosti zraka.

Zasjedanje Vijeća UN-a za ljudska prava najavljeno je kao najmasovnije u proteklih nekoliko godina, a učesnici će raspravljati o kršenju ljudskih prava u svijetu.

Nadležni timovi podnijet će izvještaje o ljudskim pravima u Siriji, Južnom Sudanu, Burundiju i okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Još neke od tema započetog zasjedanja Vijeća su i problemi torture, migracija, slobode vjerskog izjašnjavanja, terorizma, ratnih zločina i kršenja prava žena i djece.

(AA)