UNESCO pokazao interes za Mapu materijalne kulturne baštine KS

Date:

 Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić održao je danas sastanak sa šefom Ureda UNESCO-a u Bosni i Hercegovini Sinišom Šešumom, s kojim je razgovarao o regionalnoj olimpijskoj akademiji koja bi u budućnosti omogućila da svi oni koji dođu u Sarajevo obiđu i Olimpijski muzej.

Tim povodom, ministar Avdić je istakao kako je za obnovu tog muzeja značajna finansijska sredstva izdvojilo i Ministarstvo kulture i sporta KS.

Ovom prilikom, ukazano je i na značaj Mape materijalne kulturne baštine za koju je UNESCO već ranije pokazao interes.

– U razgovoru s načelnicima sarajevskih općina planiram da razgovaram o ovoj temi, jer upravo ta mapa ima poseban značaj u pozicioniranju Kantona i Grada Sarajeva u svijetu i za sve nas je važno da se brinemo i njegujemo naše kulturno naslijeđe – naglasio je Avdić.

Tokom sastanka, akcent je stavljen i na rješavanje problema sedam institucija kulture. O tom pitanju koje je i dalje ostalo otvoreno, bit će razgovarano u narednom periodu, najavljeno je danas.

Sagovornici su razgovarali i o Muzeju Ars Aevi, ali i Sarajevo Film Festivalu.

– Ovaj filmski festival ne samo da doprinosi razvoju kreativnih industrija i kulture općenito, nego je prepoznatljiv u svijetu, te etablira naš grad kao poželjnu destinaciju u Evropi i svijetu –  poručio je ministar Avdić, saopćeno je iz Službe za protokol i pres Kantona Sarajevo.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related