UNHCR apelovao na prestanak prisilnog vraćanja izbjeglica na granicama Evrope

Date:

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) upozorio je danas da je azil “meta napada” na granicama evropskih zemalja te pozvao zemlje da istraže i zaustave nelegalno odbijanje azila i protjerivanje.

UNHCR je saopštio da je broj dolazak u Evropsku uniju nastavio da opada, sa 95.000 dolazaka prošle godine, što je manje za 23 odsto u odnosu na 2019. godinu i za trećinu u odnosu na 2018. godinu, kada je došlo više od 141.000 ljudi.

– Sa tako malo dolazaka, ovo bi trebalo da bude situacija koja može da se kontroliše – rekla je pomoćnica visokog komesara za zaštitu Gillian Triggs.

Ona je ocijenila da je za žaljenje što traženje azila ostaje politizovano uprkos opadanju brojeva.

Nije navodila pojedinačne primjere, ali je rekla da je UNHCR primio više izvještaja kako neke zemlje ograničavaju pristup azilu, šaljući ljude natrag, iako su došli do evropske teritorije, kao i da koriste nasilje na granicama.

Ranije je Evropski sud pravde presudio da Vlada Mađarske nije ispunila obaveze da obezbijedi međunarodnu zaštitu tražiocima azila, što je dovelo do toga da Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu Frontex obustavi sve operacije u toj zemlji.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related