UNICEF: Među 46 miliona interno raseljenih u svijetu, 19 miliona djece

Date:

Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavio je u utorak da je oko 46 miliona ljudi u svijetu, među kojima i 19 miliona djece, moralo pobjeći od nasilja i sukoba, kao i prirodnih katastrofa, ali da su ostali usvojim zemljama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izvještaj UNICEF-a kaže da se u posljednjih pet godina desio nagli porast broja interno raseljenih osoba kao rezultat sukoba i nasilja, sa 25 miliona prije decenije na više od 40 miliona. Ističe se da je i prošle godine više od 40 posto raseljenih bilo mlađih od 18 godina.

“Milioni raseljene djece širom svijeta već su bez odgovarajuće njege i zaštite. Kada se pojave nove krize, poput pandemije COVID-19, ta djeca postanu posebno ranjiva“, istakla je u saopštenju Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a.

U 2019. godini zabilježeno je gotovo 33 miliona novih raseljavanja, oko 25 miliona zbog prirodnih katastrofa i 8,5 miliona zbog sukoba i nasilja, navodi se u izvještaju UNICEF-a. To obuhvata 12 miliona djece, 3,8 miliona raseljenih zbog sukoba i nasilja, a 8,2 miliona zbog katastrofa povezanih uglavnom sa vremenskim prilikama, poput poplava i oluja.

Iz UNICEF-a naglašavaju kako ove godine pandemija koronavirusa čini kritičnu situaciju za raseljenu djecu i porodice još gorom.

U izvještaju “Izgubljeni kod kuće“ ističe se da djeca koja su raseljena nemaju pristup osnovnim uslugama i prijeti im izloženost nasilju, eksploataciji, zlostavljanju, trgovini, dječijem radu, dječijem brakovima i razdvajanju od porodice.

Također, poziva na strateška ulaganja i ujedinjene napore vlada, civilnog društva, privatnog sektora, humanitarnih organizacija i same djece za rješavanje ovih pitanja.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related