Univerzitet Al-Azhar osudio karikature u V. Britaniji koje vrijeđaju poslanika Muhammeda

Date:

Al-Azhar, prestižni univerzitet islamskih nauka u Kairu, osudio je prikazivanje karikatura koje vrijeđaju poslanika Muhammeda u Velikoj Britaniji.

U saopćenju Opservatorija za borbu protiv ekstremizma sa sjedištem u Kairu pri Al-Azharu navedeno je kako karikature predstavljaju “sramotan čin” i “govor mržnje”, prenosi agencija Anadolija.

– Ovo je neopravdana provokacija osjećaja gotovo dvije milijarde muslimana širom svijeta – navedeno je u saopćenju.

Nastavnik u gimnaziji Betley u zapadnom Yorkshireu, u Velikoj Britaniji, prikazao je 22. marta tokom časa uvredljive karikature poslanika Muhameda. Vjeruje se da su karikature jedne od onih koje je objavio francuski magazin “Charlie Hebdo”.

Desetine ljudi okupile su se ispred škole u četvrtak i petak u znak protesta zbog ovog skandala, tražeći od menadžmenta škole da da otkaz učitelju koji je učestvovao u incidentu. Škola je suspendovala nastavnika, a nastava tog dana je nastavljena online putem, izvijestili su lokalni mediji.

Direktor škole Gary Keppel “kategorički” se izvinio zbog incidenta, dodajući da se “izvinjava i učitelj”.

U oktobru 2020. godine francuski magazin “Charlie Hebdo” objavio je karikature koje vrijeđaju poslanika Muhameda, što je izazvalo proteste širom muslimanskog svijeta. Na platformama društvenih mreža pokrenute su kampanje koje pozivaju na bojkot francuskih proizvoda.

Nekoliko zemalja, među kojima Turska, Iran i Pakistan, osudili su karikature i stav francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u vezi sa skandaloznim karikaturama.

(Preporod.com)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related