Univerzitet ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru obilježava 45 godina postojanja

Date:

Predstavnici Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića u ponedjeljak su započeli obilježavanje 45. godišnjice ove visokoobrazovne ustanove.

– Iza nas je 45 godina. Imali smo uspona i padova, ali Univerzitet je danas kvalitetan, otvoren, ima značajnu međunarodnu suradnju, akreditiran je i reakreditiran – kazao je rektor Elvir Zlomušica.

Napomeno je da je Univerzitet dio europskog prostora visokog obrazovanja i europskog istraživačkog prostora, naglasivši kako je sa svojom perspektivom jedan od stupova gospodarskog i svakog drugog razvoja Bosne i Hercegovine.

Rektor se ovom prigodom osvrnuo i na stalni odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine pa tako i na manji broj osoba koje upisuju fakultetske studije u našoj zemlji.

– Prošle godine imali smo povećanje broja studenata. Ove godine imamo nešto manje u odnosu na godinu prije. Ako analiziramo posljednjih deset ili petnaest godina imamo pad broja upisanih studenata ali to je trend na svim univerzitetima u regiji – dodao je rektor.

Smatra kako je ovaj Univerzitet, zbog atraktivnost pojedinih studijskih programa, taj pad najmanje osjetio.

Edina Špago Ćumurija, prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku suradnju istaknula je kako nije važno samo održati predavanja studentima i završiti posao.

– Mislim da smo uspjeli studentima kroz studiranje pružiti podršku. Mali smo univerzitet i djelujemo kao zajednica. Pretpostavljam da je to presudilo stabilnom broju upisanih – dodala je prorektorica Špago Ćumurija.

U okviru obilježavanja 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru bit će održana promocija publikacije, dodjela Nagrade rektora najboljim studentima, promocija doktora znanosti, svečana sjednica Senata, te prezentacija studentskih i međunarodnih projekata.

Planirane su i sportske aktivnosti poput šahovskog turnira i Univerzitetskog prvenstva BiH u karateu. 

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related