UNRWA bez novca za plate svojim uposlenicima na Bliskom istoku

Date:

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama objavila je u ponedjeljak da joj ponestaje novca da isplati plate za svoje osoblje širom Bliskog istoka, nakon dvije godine prekida u finansiranju od strane Sjedinjenih Država i nekih drugih donatora.

Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) saopćila je da joj je potrebno 70 miliona dolara do kraja mjeseca kako bi osigurala plate za 28.000 članova svog osoblja za novembar i decembar.

Također je uputila hitni poziv za donacijama kako bi se izbjegao prekid rada njenih osnovnih službi.

– Uprkos svim našim naporima da prikupimo resurse potrebne za održavanje rada naših humanitarnih i razvojnih programa, s velikim žaljenjem danas obavještavam naše osoblje da nemamo dovoljno finansijskih sredstava u ovoj fazi kako bismo osigurali plate za ovaj mjesec – navodi u izjavi za javnost generalni komesar UNRWA-e Philippe Lazzarini.

– Ukoliko se dodatna sredstva ne obećaju u narednim sedmicama, UNRWA će biti prinuđena da daje parcijalne plate za svoje osoblje – dodaje on.

Agencija je teško pogođena odlukom iz 2018. američkog predsjednika Donalda Trumpa da ukine sva finansijska sredstva za UNRWA-u, koja iznose više od 300 miliona dolara godišnje.

Sjedinjene Države bile su daleko najveći donator UNRWA-e, koja omogućuje obrazovanje, zdravstvene usluge i službe pomoći za oko 5,7 miliona registrovanih palestinskih izbjeglica.

I neki od ostalih donatora također su prekinuli finansiranje agencije, uključujući i pojedine zalivske zemlje koje su potpisale sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Očekuje se da novoizabrani američki predsjednik Joe Biden nastavi s finansiranjem UNRWA-e, barem djelimično.

Za to će, međutim, vjerovatno trebati mjeseci, tvrde zvaničnici UNRWA, a što je prekasno da se popune rupe u godišnjem budžetu agencije od 1,4 milijarde dolara, uključujući vanredne programe za pomoć Pojasu Gaze, Siriji i borbi protiv COVID-19, prenosi Reuters.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related