Upitno kako će u srijedu Bosna i Hercegovina u Vijeću Evrope glasati o sankcijama Rusiji

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u srijedu će se izjašnjavati o mogućim sankcijama Rusiji, zbog invazije koju je započela na Ukrajinu prije dva mjeseca.

Članovi Vijeća 46 zemalja sa zasjedanjem su započeli danas, a pred njima će se u periodu od 25.do 28. aprila, koliko traje zasjedanje, osim tačke dnevnog reda koja se tiče glasanja o sankcijama Rusiji, naći i pitanja ljudskih prava i demokratije.

Također, bit će i predstavljen godišnji izvještaj o radu Komesara za ljudska prava Vijeća Evrope za 2021.godinu. 

Kako je iz Vijeća Evrope potvrđeno za Preporod.info, 27.aprila bit će vođena debata o opštoj politici i posljedicama kontinuirane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. 

Bosna i Hercegovina ima pet članova u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, a tokom vikenda, s obzirom da je zasjedanje u Vijeću Evrope počelo danas, u Strazbur je otputovao srpski političar Mladen Bosić (SDS), saznaje Preporod.info.   

Bosna i Hercegovinu u Vijeću Evrope, osim Bosića, predstavljaju Alma Čolo (SDA), Borjana Krišto (HDZ), Snježana Novaković Bursać (SNSD) i Edita Đapo (SBB).

No, prema informacijama kojima raspolažemo, samo Bosić boravi u Strazburu.

Inače, za srijedu je zakazana i sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH na kojoj će se naći izmjene i dopune Izbornog zakona koje je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ.  

O ovom zakonskom prijedlogu sutra će se izjašnjavati delegati Doma naroda PSBiH.

Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo zbog sjednice Predstavničkog doma bila je spriječena da ode za Strazbur. 

Sporno je, ili pak i suviše slučajno, da baš u isti dan kada bi Bosna i Hercegovina trebala da se izjasni o sankcijama protiv Rusije, zastupnica Čolo mora prisustvovati sjednici na kojoj će se odlučivati o HDZ-ovom prjijedlogu izmjena Izbornog zakona.

Ukoliko zbog sjednice ne bude u mogućnosti online da se uključi na glasanje, može se desiti da Bosna i Hercegovina, kao i prošli put što je to bilo, bude na strani Rusije. Jer, poznat je stav plitičara iz RS kada je riječ o ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Nikada iz manjeg bh.entiteta političari nisu osudili taj rat, a kamo li da sada Bosić, koji će biti prisutan u Starzburu, glasa za snakcije.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je bila među šest zemalja u Vijeću koje nisu glasale za izbacivanje Rusije iz Vijeća.  

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je sastavljena od zastupnika iz parlamenata država članica Vijeća Evrope. Vijeće Evrope je formirano nakon Drugog svjetskog rata kako bi zaštitilo ljudska prava i vladavinu prava širom kontinenta, a odvojeno je od Evropske unije. 

(A.N./Preporod.info)