Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Stolac

Date:

Tim Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini; Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave, Mensur-ef. Pašalić, voditelj Odjela za džemat i imamet, dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade i Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat posjetili su Medžlis Islamske zajednice Stolac. U Programu posjete učestvovali su predstavnici Muftijstva mostarskog mr. Ilham-ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje i Anel-ef. Dokara, koordinator Mreže mladih.

Mersed-ef. Šabanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Stolac dočekao je goste ispred Sultan Selimove (Careve) džamije u Stocu. Program radne posjete bio je dinamičan i predvidio je nekoliko značajnih aktivnosti.

Predstavnici Uprave za vjerske poslove i Muftijstva mostarskog održali su radni sastanak sa rukovodstvom Medžlisa Islamske zajednice Stolac koje čine Mersed-ef. Šabanović, glavni imam, Orhan Tikveša, predsjednik i Salih Baljić sekretar. Direktor Ismail-ef. Smajlović je na početku predstavio Program i upoznao s ciljem radne posjete,naznačivši da je riječ o redovnoj aktivnosti Uprave za vjerske poslove Rijaseta shodno Planu rada u okviru koje se vrši obilazak medžlisa Islamske zajednice, sagledava organizacija i stanje vjerskog života, te obzirom da je blizu vrše pripreme za mubarek ramazan.

Predsjednik Medžlisa je predstavio rad organa i službi Medžlisa, upoznao o obnovi i razvoju infrastrukture nakon povratka poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu, te o unapređenju vakufske imovine. Glavni imam je predstavio organizaciju vjerskih aktivnosti na području Medžlisa i aktivnostima koje se provode u cilju afirmacije misijskih zadataka Islamske zajednice. Rukovodioci Medžlisa su iznijeli i određene izazove i probleme s kojima se suočavaju, iskazali zadovoljstvo urađenim i najavili projekte koji će unaprijediti rad Medžlisa Islamske zajednice Stolac u administrativnom i finansijskom pogledu te omogućiti bolje i kvalitetnije misijsko djelovanje.

Drugio dio aktivnosti realizovan je s glavnim imamima i imamima Medžlisa Islamske zajednice Stolac, Čapljina i Ljubuški. Održan je sastanak na kojem su imami predstavili stanje i vjerske aktivnosti u džematima, pripreme za ramazan i prijedlog programa ramazanskih aktivnosti te izazove s kojima se suočavaju. Na kraju sastanka učešće su uzeli svi članovi delegacije, iznijeli svoja zapažanje, sugestije i prijedloge za daljnji rad i djelovanje imama i Medžlisa Islamske zajednice Stolac, Čapljina i Ljubuški.

Također, održan je i stručni seminar o mektebu i mektebskoj pouci za imame Medžlisa Islamske zajednice Stolac, Čapljina i Ljubuški. Nakon uvodnih riječi i poruke Ismail-ef. Smajlovića, direktora Uprave, predavanje je održao dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade na temu: Mektebska pouka –  pedagoško-metodički aspekt u ilmihalima i mektebska pedagoška dokumentacija. Potom je uslijedila diskusija o mektebskoj pouci i drugim temama od značaja za džemat i rad imama u kojoj su uzeli učešće svi prisutni.

Nakon ikindije namaza predstavnici Uprave za vjerske poslove Rijaseta i Muftijstva mostarskog u pratnji domaćina posjetili su nakšibendijsku tekiju u Stocu. Na kraju radne posjete nakon analize iste rukovodioci Medžlisa Stolac su zahvalili na posjeti, a članovi delegacije Uprave za vjerske poslove Rijaseta i Muftijstva mostarskog na gostoprimstvu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related